Sunday , July 21 2024

România, în continuare pe primul loc în UE la inflaţie

România s-a menţinut în topul ţărilor din UE în privinţa ratei anuale a inflaţiei din luna septembrie, preţurile urcând pe piaţa autohtonă de 3,5 ori mai puternic decât în UE, iar ocupantele locurilor 2 şi 3 îşi păstrează distanţa faţă de prima poziţie, cu cifre mult mai mici.

Astfel, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat, inflaţia anuală din România a fost în septembrie de 7,7%, faţă de 2,2% în UE, respectiv 1,8% în zona euro.

România este urmată în top de Grecia, cu o creştere medie de 5,7% a preţurilor, şi de Estonia, cu 3,8%.

În Ungaria, inflaţia anuală s-a plasat în septembrie la 3,7%, iar în Bulgaria la 3,6%. Polonia şi Cehia, cu 2,5%, respectiv 1,8%, se regăsesc la mijlocul clasamentului, apropiate de media UE.

În Germania, preţurile au crescut cu 1,3%, în Italia cu 1,6%, în Franţa şi în Austria cu 1,8%, iar în Portugalia cu 2%. Irlanda a înregistrat o rată negativă a inflaţiei de -1%, iar în Letonia produsele şi serviciile s-au scumpit cu 0,3%.

Rata inflaţiei a sărit în România în iulie, la 7,1%, de la 4,3% în iunie, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, însă economia autohtonă era printre “liderii” UE la acest capitol şi înainte de majorarea taxei.

Vezi si

Ministrul Finanțelor spune că nu s-au purtat discuții pentru creșterea impozitului pe venit la 16%, nici pentru creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că la nivelul Ministerului Finanțelor nu s-au purtat niciun fel …