România coboara în trimestrul trei de pe opt pe zece în topul tarilor cu cele mai riscante datorii

reportersite
08 octombrie 2010, 21:00

Costurile de asigurare a datoriilor statului român împotriva riscului de default s-au redus în trimestrul al treilea, iar România a coborât dou\ pozi]ii în topul statelor cu cele mai riscante datorii, pe locul zece, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pie]ei finaciare CMA.

Astfel, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default – CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a sc\zut de la 4,107 puncte în trimestrul al doilea la 3,509 puncte procentuale în trimestrul al trei, se arat\ în studiu.

Credit default swap-ul determin\ randamentul cerut de investitorii str\ini pentru achizi]ia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influen]eaz\ [i costul finan]\rii externe pentru companii [i b\nci.

Cel mai riscant stat a r\mas în trimestrul al treilea Venezuela, urmat\ de Grecia, Argentina, Pakistan, Ucraina, Irlanda, Dubai, Irak, Portugalia [i România.

Trimestrul al doilea a fost foarte bun pentru Europa emergent\, noteaz\ anali[tii CMA, toate statele analizate înregistrând o îmbun\t\]ire a costurilor de asigurare a datoriilor. Bulgaria a avut cea mai bun\ performan]\, de la 3,57 puncte procentuale la 2,75 puncte procentuale.

Din Europa Central\ [i de Est, Grecia (locul 2) are cele mai mari costuri de asigurare a datoriilor, urmat\ de Ucraina (locul 5), România (10), Letonia (11), Ungaria (12), Bulgaria (15), Lituania (16), Croa]ia (19), Rusia (28), Turcia (29), Polonia (35), Estonia (48), Cehia (50), Austria (51) [i Slovacia (52).

Statul cu cele mai reduse costuri de asigurare a datoriilor a r\mas Norvegia, stat urmat de Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Elve]ia, Olanda, Australia, SUA [i Hong Kong.