Monday , October 3 2022

România ar putea furniza gaze pentru Nabucco

nabucco

România ar putea deveni furnizor de gaze pentru Nabucco, peste câțiva ani, când va începe exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră, potrivit România TV. Autoritățile se așteaptă ca România să își acopere integral consumul intern și să devină exportator de gaze către țările vecine, inclusiv prin gazoductul Nabucco. Mai rămâne doar ca proiectul să fie și construit efectiv.

Conducta Nabucco are un dublu avantaj pentru România. În primul rând, i-ar permite să scape de importurile de gaze scumpe de la Gazprom. Peste câțiva ani, rolul s-ar putea inversa.

“Sperăm ca dintr-o țară care importăm gaz să devenim o țară exportatoare, pentru că în mod firesc așa ar trebui să se întâmple. Sigur, aici firmele care investesc masiv în Marea Neagră au și capacitatea de a investi și în transportul acestor gaze naturale”, a declarat Constantin Niţă, ministru delegat pentru Energie.

Primele cantități de gaze din Marea Neagră urmează să fie livrate către țărm la finalul acestui deceniu, adică în aceeași în perioadă în care conducta Nabucco urmează să fie finalizată, iar șefii proiectului iau deja în calcul gazul românesc.

“Ca alternative la gazele din Azerbaidjan, pot să menționez, așa cum a precizat și reprezentantul UE în comitetul Nabucco, resursele din Turkmenistan și Irak. Ne bazăm, bineînțeles, și pe gazele din Marea Neagră”, a declarat Reinhard Mitschek, director executiv Nabucco.

Noile surse de aprovizionare cu gaze ar putea reduce prețurile pentru români în câțiva ani.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …