Wednesday , April 24 2024

Romania, a treia din UE la rezervele de gaze de sist. Americanii estimeaza ca avem resurse pentru 100 de ani

gaze sist

Americanii susţin că România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, echivalente cu consumul pe 100 de ani. Autorităţile de la noi nu se pot pronunţa însă în privinţa cifrelor.

Un raport apărut marţi al Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei (EIA) estimează că România are rezerve de gaze de şist recuperabile tehnic (nedescoperite, care ar putea fi accesate cu tehnologia existentă) de 1.444 miliarde metri cubi.

Agenţia guvernamentală americană mai spune că rezervele dovedite de gaze naturale ale României erau estimate, la începutul acestui an, la 113 miliarde metri cubi.

Consumul anual în România este de aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 80% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin intermediari, la preţuri ridicate.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, marţi seara, că România are 1400 de miliarde de metri cub de gaze de şist.. „Şi atunci am putea vorbi despre un gaz ieftin, pentru că gazele de şist sunt cu 50 la sută mai ieftine decât gazele de sondă. Guvernul trebuie să ia decizia şi, în primul rând, trebuie să dea avizele de mediu”. Preşedintele a precizat că avizele de explorare trebuie continuate cu avize de exploatare: „Cine primeşte avize de explorare obligatoriu trebuie să-i dai şi aviz de exploatare în cazul în care găseşte gaze”.

Potrivit EIA, România se plasează pe locul al treilea în UE privind rezervele de gaze de şist, după Polonia (4.190 miliarde metri cubi) şi Franţa (3.879 miliarde metri cubi), potrivit raportului EIA.

În ceea ce priveşte petrolul prins sub formaţiuni de rocă de şist în România, EIA estimează un volum de 300 milioane de barili, faţă de rezerve dovedite estimate la 600 milioane de barili din alte tipuri de zăcăminte.

Astfel, potrivit estimărilor instituţiei americane, explorarea zăcămintelor de şist ar creşte cu 50% rezervele de petrol ale României şi de peste 10 ori rezervele de gaze naturale.
Compania Chevron este singura care are licenţă de explorare – exploatare a gazelor de şist în România. Sunt şi alte companii interesate de gazele de şist din România, care nu au însă licenţe de explorare, – companiile Petrom, Romgaz, MOL şi NIS, o subsidiară a Gazprom. Un alt perimetru pe care se fac studii ar fi cel de la Suceava, mai exact la Climăuţi, deţinut de australienii de la Zeta Petroleum, în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este autoritatea care poate acorda licenţe pentru explorarea gazelor de şist. Minstrul pentru energie, Constantin Niţă, a declarat, la sfârşitul lunii mai, că “în perioada urmatoare, ANRM va organiza licitaţiile de desemnare a firmelor care vor realiza explorarea gazelor de şist”.

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …