Monday , December 4 2023

România, a treia creştere din UE a producţiei industriale în iunie faţă de mai

România a înregistrat în luna iunie a treia creştere din UE a producţiei industriale faţă de mai, de 1,9%, în timp ce indicatorul a stagnat la nivelul celor 27 de state membre şi a scăzut cu 0,1% în zona euro, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.
Producţia industrială a crescut în iunie faţă de mai în 11 state membre UE, a scăzut în opt şi a stagnat în Slovacia. Datele sunt ajustate în funcţie de sezonalitate.
Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Lituania (3%), Estonia (2,6%), România şi Finlanda (1,9% fiecare), la polul opus situându-se Olanda (-3,1%), Franţa (-1,6%) şi Grecia (-0,7%).
Bulgaria a înregistrat o creştere de 1,8%, iar în Polonia, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în urma crizei mondiale, producţia industrială a urcat cu 1% în iunie faţă de mai.
Raportat la aceeaşi lună a anului trecut, România se plasează pe locul al 11-lea în UE cu o creştere de 7,9% ajustată la numărul de zile lucrătoare, uşor mai accelerată comparativ cu avansul de 7,7% înregistrat în UE. În zona euro, producţia industrială a crescut cu 8,2% în iunie, faţă de iunie 2009.

Vezi si

53.491 firme au fost radiate în primele zece luni din 2023

Un număr de 53.491 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele zece …