Thursday , September 28 2023

Reuters: La cinci luni după prezicerea apocalipsei, pieţele s-au îndrăgostit din nou de euro

Pieţele financiare au avut nevoie de numai cinci luni pentru a se îndrăgosti din nou de moneda euro după prezicerea colapsului uniunii monetare europene, se arată într-o analiză Reuters.

Moneda unică a crescut cu aproape 5% faţă de dolar doar în ultimele două săptămâni.

Euro este departe de a fi o valută perfectă, temerile privind situaţia financiar-fiscală a unor ţări precum Irlanda şi Spania persistând. Însă nesiguranţa economică din Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie, dar şi ameninţarea “printării de bani” către băncile centrale ale acestor ţări fac ca moneda europeană să fie “răul cel mai mic”.

După cum spunea analistul Citigroup Tom Fitzpatrick, “pe tărâmul orbilor, omul cu un singur ochi este rege”, notează Reuters.

Potrivit acestuia, moneda euro dă semne că a ieşit de pe trendul descendent care durează încă de la sfârşitul anului 2008.

La cotaţia de 1,36 dolari, euro a recuperat deja mai mult de jumătate din declinul recent faţă de dolar, după ce a căzut de la 1,5 dolari în noiembrie 2009 la un minim al ultimilor patru ani, de sub 1,19 dolari, în iunie 2010.

În opinia analistului Citi, euro ar putea ajunge în curând la 1,39 dolari.

Investitorii consideră că schimbul de dolari pe euro este cea mai bună investiţie în prezent, după un val de semnale din economia americană care alimentează speculaţiile că Federal Reserve ar putea începe încă din noiembrie să încerce să învie creşterea prin “printarea” de dolari spre achiziţionarea de obligaţiuni de stat şi alte active.

Vezi si

BERD a înrăutăţit estimările privind economia românească în 2023 şi 2024

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în …