Monday , August 8 2022

Restrictii dure de anul viitor pentru cumpararea de teren agricol

teren agricol

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa piaţa funciară din România. Se discută despre posibilitatea interzicerii achiziţionării de teren agricol de către persoanele fizice fără studii de specialitate şi fără experienţă în domeniu. De asemenea, proprietarii ar putea fi obligaţi să nu îşi vândă proprietatea timp de 10 ani, relateaza economica.net.
 
Mai avem mai puţin de jumătate de an până când persoanele fizice străinie vor putea cumpăra teren în România, iar la Ministerul Agriculturii încă se lucrează la un proiect de lege ce va reglementa piaţa funciară din ţară.  Oficialii susţin că vor introduce prevederi pentru a împiedica tranzacţiile speculative, dar încă nu se ştie clar care vor fi acelea. “Proiectul de act normativ privind reglementarea pieţei funciare din România este în curs de elaborare în cadrul Ministerului Agriculturii. Precizăm că în textul proiectului sunt prevederi care vor duce la evitarea apariţiei tranzacţiilor speculative cu terenuri”, a spus Ministerul Agriculturii.

Până acum, la Agricultura s-au creionat deja câteva prevederi care ar putea fi inserate în actul normativ privind fondul funciar. Un draft cu propuneri a ajuns deja pe masa organizaţiilor profesionale, pentru propuneri. ” Până acum nu s-a luat nicio decizie clară. Ce măsuri vor fi adoptate este imposibil să spun acum. Pot doar să precizez ce considerăm noi că se poate face. Eu cred că persoana (fizică n.red) care cumpără ar trebui să aibă studii de specialitate, dar nu mă refer la o facultate în domeniu. De asemenea, cred că ar trebui să aibă experienţă în domeniu, pentru că la persoanele fizice este diferit faţă de cele juridice. Persoanele juridice au angajaţi ingineri agronomi. De asemenea, cred că nu trebuie schimbat domeniul de activitate timp de 20 de ani de la achiziţionarea terenului şi nici proprietarul nu ar trebui să se schimbe pentru 10 ani”, a declarat Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. În ceea ce priveşte limitările ce vor fi impuse prin lege, Botănoiu susţine că nu s-au stabilit încă variantele. “Referitor la limitări, deocamdată nu am stabilit nimic referitor la cât se poate cumpăra pe  familie”, a mai spus oficialul Ministerului.

Oficialul MADR susţine , de asemenea, că modificare legislaţiei privind fondul funciar va presupune şi apariţia unei noi instituţii care să supravegheze achiziţiile de teren din România. “Va fi o Agenţie Guvernamentală ce va supraveghea piaţa pentru a nu se întâmpla abuzuri nici din partea vânzătorilor şi nici din partea cumpărătorilor”, a precizat Botănoiu. Acesta susţine că va trebui modificată şi legea ce reglementează statutul şi modul de funcţionare al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), pentru că instituţia va fi operator pe piaţa terenurilor.

La rândul său, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, menţionează că până anul viitor ar trebui soluţionată şi problema cadastrului. “În România nu există o piaţă funciară reală. Până nu se termină retrocedările este greu de spus cine vinde şi cine cumpără. Trebuie văzut ce se întâmplă cu cadastrul.”, a declarat Chelmu.

Potrivit oficialilor MADR, în mod sigur până la 1 ianuarie 2014 România va avea o nouă lege care să reglementeze fondul funciar.

România ocupă primul loc în topul țărilor cu teren arabil deținut de străini, la nivelul UE, mai exact 700.000 hectare sau 10%  din totalul suprafeței arabile din România, potrivit unor studii realizate de organizaţia mondială Grain. Străinii au cumpărat teren în România pe firmă.

Vezi si

Guvernul ia în calcul să renunțe la ajutorul de 50 de bani pe litru de carburant

Guvernul ia în calcul să renunţe la ajutorul de 50 de bani pe litrul de …

One comment

  1. Le e frica strainilor ca vor plati prea mult pe pamintul Romaniei. Ca nu il vor lua gratis cum si-au programat s-au ne-au programat. Asa ca slugile ……………………..Saru – mana boierule, cum zici matele se face.Pupati-as poala.