Thursday , March 28 2024

Record negativ pentru leu: Euro trece de 4,92 lei

Moneda europeană a trecut miercuri dincolo de pragul de 4,92 de lei pe fondul unei tendințe de depreciere care va mai persista. Media tranzacțiilor pe perechea leu/euro a fost calculata de BNR ca fiind de 4,925 lei pentru un euro, iar un franc elvețian s-a tranzacționat în medie cu 4,45 lei.

Tendința de depreciere controlată ar putea continua, majoritatea analiștilor economici estimând că euro va oscila în acest an în jurul cotației de 4,9-4,95 lei. Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro, se arată în sondajul privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania.

Reamintim că BNR practică un regim de flotare controlată a leului, lăsând moneda națională să acționeze după legile economiei dar controlând volatilitatea acesteia. Față de monedele țărilor din jur, leul românesc a avut variații mai mici în ultimele luni, Banca Centrală fiind confortabilă se pare cu un ritm de depreciere de 2-3% pe an.

În condițiile unor deficite foarte mari (importuri mult mai mari decât exporturile și un deficit fiscal ridicat), leul nu are cum intra pe o traiectorie de apreciere, așa încât Băncii Centrale nu îi rămâne decât să permită deprecieri mai lente ale monedei naționale.

Deprecierea monedei naţionale vine într-un context regional, şi alte monede din regiune având o volatilitate mai mare şi marcând deprecieri în faţa euro, notează și ZF.

Deprecierea monedelor emergente vine în contextul întăririi monedelor puternice, potrivit explicaţiilor de la BNR. Practic se întăresc monedele puternice pentru că urcă dobânzile pe dolar, iar ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor economice creşte interesul pentru monedele puternice.

HotNews

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …