Thursday , March 28 2024

RCA 2015: La unii creste, la altii scade. Ce schimbari vor avea loc la anul

RCA

Politele RCA nu se vor scumpi foarte mult anul viitor, iar, cel mai probabil, cresterea va fi tot de 3%, cat a fost in primele 9 luni din acest an, a declarat, miercuri, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

El a fost chemat in Parlament sa dea explicatii in ceea ce priveste cresterea pretului la politele de asigurare auto obligatorie.

“Un RCA astazi la o Dacia Logan este echivalentul a doua rezervoare de benzina”, a declarat Misu Negritoiu, in fata parlamentarilor, citat de Digi 24.

“Tarifele RCA nu sunt ca tarifele gazelor. Sunt mii de prime RCA. Ele rezulta intr-o medie. Noi ne-am uitat la medie, dar trebuie sa ne uitam si individual”, spune Misu Negritoiu, presedintele ASF.

De asemenea, el a spus ca nivelul mediu al acestei polite este in prezent de 515 lei si ca un RCA la o masina Dacia Logan este echivalentul a doua plinuri de benzina.

Pe de alta parte, seful ASF arata ca cea mai mare anomalie o consta faptul ca tinerii sub 30 de ani sunt cei mai afectati de cresterea pretului politei, ei platind chiar sume mai mari de 2.000 de lei pe an.

“Am facut o eroare pentru ca nu ne-am uitat diferentiat la tipurile de asigurari. Am identificat ca tineretul este mai afectat decat ceilalti si acesta este un proiect al nostru sa vedem de ce. Intr-adevar, va trebui sa vedem la societati si cum putem interveni ca aceasta categorie sa nu fie defavorizata si am inteles ca aici primele RCA sunt mai mari decat restul. Ne uitam la o recalibrare a RCA”, a spus Misu Negritoiu, potrivit Realitatea TV.

Ulterior, la iesirea din Parlament, el a adaugat ca e necesara redefinirea pragurilor pentru RCA, deoarece acestea nu sunt aplicate uniform la toate companiile.

Pe de alta parte, seful ASF a indemnat romanii sa nu ii creada pe cei care sustin ca la anul politele vor fi mai scumpe cu 30%, deoarece din calculul institutiei pe care o conduce rezulta ca avansul va fi in jur de 3%, similar cu cel inregistrat in primele 9 luni din acest an.

“Vor fi ajustari periferice, unele categorii vor avea parte de scaderi, altele de cresteri, dar probabil ca media nu va depasi rata inflatiei”, a adaugat acesta.

Mai mult, el a spus ca ar putea lua in considerare o propunere facuta de un broker, care ar fi aplicata in unele tari. “E vorba de RCA continuu, adica atunci cand te duci sa iei un alt RCA sa il prezinti pe cel vechi ca sa nu ai intrerupere”, a explicat Misu Negritoiu.

Propunerea care a suparat companiile

ASF a facut recent o propunere, prin care costurile de intermediere, care sunt acum de pana la 18%, trebuie sa fie trecute in contract, pentru ca soferii sa stie cat din valoarea asigurarii ajunge la brokeri sau la companiile de asigurari. De asemenea, institutia vrea sa plafoneze acest nivel la 10%, similar cu cel regasit in “pietele mature”, dupa cum a explicat Misu Negritoiu.

Ideea a starnit proteste in randul brokerilor de asigurari, care au explicat ca acest nivel nu este relevant pentru Romania, deoarece costul de intermediere este mai mic in statele din Vest din punct de vedere procentual, dar in valoare absoluta e mult mai mare decat cel din Romania.

Anterior, ASF a amintit ca nu are un rol direct in stabilirea preturilor, insa va incerca sa ia masuri prin care sa determine companiile sa aplice ieftiniri.

Sefii Autoritatii de Supraveghere Financiara spun ca vor controla modul in care companiile de asigurari isi calculeaza tarifele, iar daca acestea vand politele la preturi prea mici, risca sa fie inchise.

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …