Saturday , June 15 2024

„Ratele la credite nu vor scădea prea curând”, transmite BNR. IRCC va atinge vârful în aprilie

IRCC ar putea depăși ROBOR. Vechiul indice, pe baza căruia se calculează dobânzile la creditele mai vechi de aprilie 2019, a scăzut la 6,95%. În același timp, analiștii se așteaptă ca noul indice, folosit pentru creditele imobiliare din ultimii 4 ani, să crească din aprilie.

În acest moment, IRCC este 5,71%, față de 4,06% în decembrie anul trecut. Pe de altă parte, după maximul atins în luna octombrie, de 8,21%, indicele ROBOR la trei luni este în scădere. A ajuns în prezent la 6,95% pe an, iar asta se va traduce în următoarea perioadă și în rate puțin mai mici pentru românii care au credite în lei.

Veștile sunt mai puțin bune pentru românii care au rate calculate în funcție de IRCC, pentru că noul indice va atinge vârful în luna aprilie, spune purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. El estimează că următorul nivel al IRCC va fi de puțin peste 6% și spune că ratele la credite nu vor scădea prea curând. „IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a declarat dan Suciu la Europa FM.

În ultimul an, cel puțin 18.000 de români au cerut și au obținut de la bănci înlocuirea ROBOR cu IRCC în calculul ratelor.

Vezi si

APIA: Cele mai multe solicitări în cadrul campaniei pentru Cereri de plată aferente anului 2024 au fost din județul Suceava – 40.288

Un număr de 730.395 cereri de plată, pentru o suprafață de 9,96 milioane de hectare, …

error: