Wednesday , April 24 2024

Rate mai mici la creditele în lei, de la începutul anului viitor

bani

Românii care au credite în lei vor plăti rate mai mici de anul viitor. Cei mai avantajaţi vor fi clienţii cu împrumuturi luate prin Programul Prima Casă care vor plăti rate chiar şi cu 300 de lei mai mici. Se va întâmpla asta pentru că băncile vor recalcula dobânzile pentru primele trei luni din 2015. Bancherii spun că dobânzi mai mici de atât nu pot aplica din cauza românilor care au restanţe la plata împrumuturilor.

Reducerea dobânzilor vine din scăderea ROBOR, indicatorul care dă costul creditelor în lei. În septembrie, ROBOR la trei luni era de 3,1%, aproape dublu faţă de nivelul actual. Specialiştii spun că scăderea acestui indice va aduce rate mai mici chiar din primele luni ale anului viitor.

„În momentul în care ROBOR-ul este menţinut la 1,6 la sută, rata lunară la un credit de 56.000 de euro va putea scădea cu aproximativ 200 de lei”, explică Adrian Pandelescu, broker de credite.

„În ce priveşte dobânda de referinţă ROBOR, loc foarte mult nu mai are să scadă”, afirmă Mihai Bogza, președintele unei bănci comerciale.

Veşti bune sunt şi pentru cei care vor să ia credite, în special prin programul Prima Casă unde indicatorul ROBOR schimbă dobânzile mai des decât la alte împrumuturi.

În prezent, la un credit Prima Casa de 126.000 de lei, echivalentul a 28.000 de euro, dobânda anuală este de 4,7 la sută. Asta înseamna o rata de 628 de lei. Acelaşi tip de credit, luat în septembrie, avea o rată cu aproape 50 de lei mai mare.

Bancherii spun că dobânzile nu pot scădea mai mult de atât din cauza numărului mare de restanţieri.

„Dacă vrem un credit mai ieftin, atunci trebuie să fie o discuţie publică cu sistemul bancar, despre ce putem să facem în România să reducem costul creditului”, susține Steven van Groningen, preşedintele unei bănci comerciale.

Pe cât de benefic este acum indicele ROBOR pentru cei care au credite în lei, pe atât de periculos poate fi. Este un indicator variabil care, în februarie de exemplu, s-a dublat în doar câteva zile.

Pentru cei care plănuiesc să economisescă, scăderea dobânzilor nu este de bun augur. Banii puşi la bancă nu mai aduc prea mare câştig: dobânzile la depozitele pentru un an sunt de cel mult 4%. Astfel, pentru economii de 5.000 de lei, clientul câştigă doar 170 de lei.

 

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …