Thursday , March 28 2024

Rata anuală a inflaţiei scade în februarie la 2,59%, minim istoric; creştere lunară de 0,64%

Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 2,59%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de ianuarie fiind de 0,64%, în intervalul estimat de analişti.
Faţă de prima lună a anului, în februarie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,4%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.
Cele mai mare creşteri de preţuri la alimente au fost consemnate la ouă – cu 12,7%, legume şi conserve de legume (5,77%), categorie în care la cartofi creşterea a fost de 5,72%. Fructele s-au scumpit cu 4,48%. Singurul produs al cărui preţ a scăzut faţă de ianuarie a fost mierea de albine.
Producătorii de legume spun că preţurile ar trebui să scadă în lunile următoare, ca urmare a creşterii ofertei.
“La legume, cu cât trece timpul, ar trebui să apară mai multe produse de pe piaţa internă şi să se ieftinească. În acest an, însă, din cauza condiţiilor meteo, producţia s-a decalat cu o lună. Din acest motiv, preţurile ceva mai mari înregistrate în februarie vor scădea uşor şi apoi se vor menţine constante până în mai – iunie. După această dată, preţurile vor scădea la jumătate faţă de februarie”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Prodcom Legume-Fructe.
El consideă că în cazul fructelor preţurile vor rămâne pentru întregul an la nivelul lunii februarie.
Asociaţia producătorilor de legume şi fructe Hortifruct anunţa însă, la începutul lunii martie, o dublare a preţurilor legumelor, ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile. Unele ţări au fost afectate de vremea nefavorabilă, iar producţia şi livrările au fost dereglate, astfel încât oferta va fi insuficientă şi preţurile vor creşte semnificativ, declarau atunci reprezentanţii Hortifruct.
În 2011, ca urmare a unei producţii agricole foarte bune, preţurile alimentelor au stagnat, ceea ce a dus la o scădere a inflaţiei anuale (decembrie la decembrie) la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani.
În 2012 însă producţia agricolă poate contribui la creşterea preţurilor de consum, în funcţie de cât de mult vor fi afectate culturile de seceta din toamna anului trecut.
Alţi posibili factori inflaţionişti sunt liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale în România, iar la nivel internaţional cotaţia petrolului.
Cea mai recentă prognoză a Băncii Naţionale a României indică un minim al inflaţiei la finalul primului trimestru, când rata anuală este estimată la 2%, şi un maxim de 3,8% în trimestrul al treilea.
Prognoza BNR pentru tot anul este de 3,2%. Banca centrală a revizuit proiecţia în februarie, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază. În noua prognoză se regăseşte un impact diminuat al preţurilor administrate la energie electrică şi gaze, întrucât Guvernul a negociat cu FMI şi CE amânarea majorării preţurilor.
Analiştii se aşteaptă pentru acest an la o rată a inflaţiei de 3,7%.
În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare în februarie s-au înregistrat creşteri, de până la 1%, la aproape toate categoriile – îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de uz casnic etc. Cel mai multe s-au scumpit ţigările – 1,4%, iar singurele articole cu preţ mai mic decât în ianuarie au fost frigiderele şi congelatoarele.
“Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2011 – februarie 2012) faţă de precedentele 12 luni (martie 2010 – februarie 2011) determinată pe baza IPC este de 5,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,1%”, se precizează în comunicatul INS.
Media estimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) arăta că rata anuală a inflaţiei va coborî în februarie la 2,5%, nou minim istoric, de la un nivel de 2,75% pe an atins în ianuarie.
Opiniile exprimate de către membri AAFBR în cadrul unui sondaj intern indicau estimări pentru rata anuală a inflaţiei între 2,1% şi 2,9%.
În ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,36%, în condiţiile unei uşoare ieftiniri a unor alimente de bază şi a tarifelor la energie termică, iar inflaţia anuală a continuat să scadă, atingând un nou minim istoric, 2,72%.
Rata anuală a inflaţiei din România a fost în ianuarie puţin sub cea din UE, de 2,9%, dar peste cea din zona euro, de 2,6%, potrivit datelor Eurostat.
Suedia a înregistrat în prima lună din acest an cea mai mică inflaţie din UE, de 0,7%. Printre statele cu o rată a creşterii preţurilor mai mică decât România se mai numără Bulgaria (1,9%), Irlanda (1,3%), Franţa (2,6%) sau Germania (2,3%).
Cea mai mare rată a inflaţiei din UE a fost înregistrată în ianuarie de Ungaria (5,6%). Austria a afişat o inflaţie de 2,9%, similară cu cea din Olanda, Italia 3,4%, Marea Britanie 3,6%, Cehia 3,8%, iar Polonia 4,1%.
Inflaţia anuală a coborât anul trecut în România la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani. Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României, de 2-4% pentru 2011.

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …