Tuesday , January 31 2023

Rata anuală a inflaţiei a coborât în septembrie la 3,45%, nivelul minim de după 1990

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an, reiese din datele publicate marţi de INS.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută, la Romania Financial Forum 2011, că rata anuală a inflaţiei a coborât sub 4% în septembrie şi a intrat astfel în ţinta BNR. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%, dar are o prognoză uşor mai ridicată, de 4,6%.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în urmă cu două săptămâni că România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită “în mod ferm” de politicile fiscale şi salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei.

BNR nu a mai atins ţinta de inflaţie din 2006, când rata anuală s-a situat la 4,87%.

Faţă de luna august, preţurile din septembrie au fost cu 0,21% mai mici, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la cartofi, de 35%, dar şi la legume şi conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%.

Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar şi la alte legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 5,5%.

La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5% faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preţurile rămânând aproape neschimbate.

Serviciile s-au scumpit în principal pentru transportul feroviar, cu 7,06%, şi apă, canal, salubritate, cu 1,23%.

De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţurile au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, cu 4,84%, urmate de cele pentru servicii, cu 3,46%. La alimente, scumpirea a fost mult mai mică, de 1,72%.

Vezi si

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de …