Wednesday , February 21 2024

“Rabla Clasic” și “Rabla Plus” încep pe 24 martie; “Rabla Local” va avea un buget de 240 milioane de lei

“Rabla Clasic” și “Rabla Plus” benefi­ciază de un buget majorat, de 1,5 miliarde lei. “În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în programul “Rabla Local”. După ce se finalizează lista acestor Unități Administrativ-Teritoriale și se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni”, a declarat, ieri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. 

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că noi sesiuni ale programelor “Rabla Clasic” și “Rabla Plus” vor începe pe data de 24 martie.

“Deschidem pe data de 24 martie programul pentru “Rabla Clasic” și “Rabla Plus”. Cele două programe beneficiază de un buget majorat. Totalul bugetului este de 1,5 miliarde (lei, n.r.), anul acesta pentru cele două programe. De asemenea, avem alocare pentru un program nou, finanțat tot din fondurile pentru gaze cu efect de seră – Rabla Local. Acest program va fi derulat și implementat în colaborare cu Unitățile Administrativ-Teritoriale, cu primăriile. În 15 zile deschidem înscrierea pentru primării în acest program. După ce se finalizează lista acestor Unități Administrativ-Teritoriale și se semnează electronic contractele de finanțare, deschidem aplicația pentru cetățeni. Avem un buget de 240 de milioane de lei pentru acest program. Bugetul va fi completat cu un procent de 20% din totalul de 100% din partea autorităților locale. Adică, 2.400 lei se vor plăti din bugetul AFM, iar 600 de lei se vor plăti din bugetul local. Astfel, beneficiarul va primi un total de 3.000 lei pentru fiecare mașină mai veche de 15 ani și care va fi casată, va fi predată pentru reciclare”, a explicat Tanczos.

Potrivit ministrului de resort, un alt program nou ce va fi lansat în acest an se referă la microbuzele electrice și este destinat unităților de învățământ.
“Venim cu încă un program nou – Programul Microbuze Electrice, care se adresează unităților de învățământ. Pentru simplificarea programului, deschidem apelul de proiecte pentru Consiliile Județene, care vor centraliza cererile din partea unităților de învățământ, astfel încât AFM să poată să gestioneze mai eficient acest program și să gestioneze un număr mai mic de contracte și să existe și o etapă de descentralizare a acestui program către administrația județeană”, a spus oficialul.

În același timp, în 2023 va continua programul pentru piste de biciclete, cu un buget de 50 de milioane de lei, și va primi finanțare inițiativa “Săptămână Verde”. “Este primul an când, împreună cu Ministerul Educației, pornim educația de mediu prin acest program “Săptămâna verde în școli”. Vom aloca o sumă de 100 de milioane de lei pentru acest program. Banii se vor duce direct la Ministerul Învățământului și de acolo vor ajunge în județe, prin inspectoratele județene”, a completat ministrul.

În ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor publice, Barna Tanczos a menționat o continuare a unui astfel de program în 2023, iar bugetul alocat se ridică la 451 milioane de lei. “Continuă programul de anul trecut, practic, și finalizăm contracte de contractele deja încheiate în anii 2021-2022”, a afirmat șeful de la Mediu.

“Mergem mai departe și cu Programul “Rabla pentru electrocasnice”, cu un buget de 75 de milioane. Avem o inițiativă nouă care vizează colaborarea ONG-urilor cu autoritățile publice locale în programe de conștientizare și de implementare de programe de proiecte de mediu. Considerăm că, la nivel local, este nevoie de un impuls nou pentru a reduce abandonul deșeurilor în Unitățile Administrativ-Teritoriale, pentru a finanța programe de conștientizare importanței împăduririlor. De exemplu, toate aceste programe pot fi finanțate la nivel național cu un buget de 150 de milioane de lei. și aici vom solicita proiecte care se bazează pe cooperare, pe colaborare punctuală între Unitatea Administrativ-Teritorială și un ONG care are deja experiență în acest domeniu și care poate veni în sprijinul autorităților din România. Trebuie să subliniem aici rolul, aportul și importanța ONG-urilor în educația de mediu, în comunicarea pe această temă. De fiecare dată, ONG-urile au adus un aport important la acest capitol și cred că un program național în acest sens este binevenit”, a subliniat Tanczos.

Totodată, ministrul de resort a făcut referire la alte două noi programe ce vor fi derulate anul acesta cu finanțare provenită din taxa de mediu.

“Venim, din taxa de mediu, cu două programe noi care se adresează Unităților Administrativ-Teritoriale, primăriilor. Un program pe sortare și tratare mecano-biologică a deșeurilor. Este un program complementar la programele finanțare din fonduri europene. Este nevoie de o deviere mai mare de la groapă a deșeurilor și în acest sens multe SMID-uri și sisteme de management al deșeurilor județene au nevoie de o finanțare specifică pentru această activitate complementară. De asemenea, vom finanța cu un milion de lei programe de Apă-Canal, complementar la PNRR și la fondurile europene. Vom veni cu un buget de 70 de milioane de lei pentru finanțarea sistemelor de gestionare a conflictelor om-carnivore mari, în special în cazul ursului. Este nevoie de sisteme care vin în sprijinul fermierilor, care ajută la delimitarea zonelor care sunt pentru pășunat de cele care sunt frecventate de animalele sălbatice, mai ales de ursul brun. Aici, cu 70 de milioane vom putea finanța proiecte depuse de persoane fizice, persoane fizice autorizate, societăți comerciale din agricultură, Unități Administrativ-Teritoriale sau entități ale statului român care gestionează terenuri unde trebuie redus conflictul, om-carnivore mari”, a declarat Barna Tanczos. (Agerpres)

Vezi si

Nouă ediție a programului de titluri de stat Fidelis, cu cea mai bună dobândă pentru donatori

De miercuri, 21 februarie, începe prima ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din …

One comment

  1. Bani cheltuiti de la guvern pentru stimulare, programe cu cai verzi pe peretii incalzirii globale, echitate sociala, egalitate in drepturi sunt cauza inflatiei.