Monday , October 3 2022

PSD îi susține pentru conducerea BNR pe Isărescu, Florin Georgescu și Leonard Badea. Pe cine sustin celelalte partide

PSD îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR, pe Florin Georgescu pentru un nou mandat de prim-viceguvernator și pe Leonard Badea, președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru postul de viceguvernator al BNR, a declarat premierul Viorica Dăncilă, luni, la finalul ședinței coaliției de guvernare.

Dăncilă a anunțat că PSD îi revin posturile de prim-viceguvernator al BNR, viceguvernator și un post neexecutiv.

“E important și guvernatorul, dar și modul în care s-a lucrat de această dată. În funcție de ponderea fiecărui partid politic în Parlament, au fost reprezentate locurile. Am vrut să avem o abordare foarte corectă. Da, susținerea este pentru Mugur Isărescu. În același timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator, viceguvernator și un post neexecutiv. Florin Georgescu, Leonard Badea sunt propunerile PSD”, a declarat Viorica Dăncilă, după ședința coaliției de guvernare la care a participat și Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebată cine îl va înlocui pe Leonard Badea la șefia ASF, Dăncilă a spus că decizia va fi luată în Comitetul Executiv al PSD.

Social-democrații îl propun și pe Gheorghe Gherghina, actual membru în CA, pentru încă un mandat în Consiliul de Administrație al BNR.

Mugur Isărescu, susţinut de PSD şi ALDE pentru un nou mandat de guvernator pentru cinci ani, conduce instituţia de 30 de ani.

Președintele PNL Ludovic Orban a anunțat, luni, că Eugen Nicolăescu va fi propunerea PNL pentru postul de viceguvernator, iar Virgil Stoenescu, pentru funcția de membru în CA al BNR.

USR îl va propune pe actualul director de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii Cristian Popa, iar UDMR îl propune pe Bálint Csaba, de profesie economist, membru în Consiliul de Administrație al BNR.

Votul privind noile numiri va avea loc cel mai probabil miercuri în plenul reunit al celor două camere.

În noul Consiliul de Administrație, PSD va face patru numiri, ALDE una, PNL două și USR una.

Banca Naţională este condusă de un Consiliu de administraţie format din 9 membri numiţi de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Structura executivă permanentă a Băncii Naţionale este formată din guvernator şi 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalţi 5 membri nu sunt salariaţi ai BNR. Preşedintele Consiliului de administraţie este guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Actuala componență a Consiliului de Administrație al BNR este:
Guvernator – Mugur Isărescu
Prim-viceguvernator – Florin Georgescu
Viceguvernator – Eugen Nicolăescu
Viceguvernator – Liviu Voinea
Membru – Marin Dinu
Membru – Daniel Dăianu
Membru – Gheorghe Gherghina
Membru – Ágnes Nagy
Membru – Virgiliu Stoenescu

HotNews

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …