Monday , January 30 2023

Propunere legislativă privind interzicerea totală a exportului de buştean pentru o perioadă de 10 ani, începând cu 2023

O iniţiativă legislativă, depusă la Parlament de deputatul PNL Florin Roman, propune interzicerea totală, începând cu anul 2023, a exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani, nu doar în spaţiul extracomunitar, cum este în prezent.

Proiectul propune modificarea în acest sens a articolului 1 din Legea nr. 57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României.

“Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023”, prevede proiectul.

Iniţiatorul precizează că legea în vigoare conţine o primă dispoziţie în vederea protejării resursei forestiere şi anume interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021, dar această prevedere rezolvă doar o parte din problemele sistemice ale acestui sector şi este necesară extinderea aplicabilităţii.

“Prevederile Legii nr. 57/2020 reprezintă un prim pas veritabil, atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier, iar rezultatele aplicării acestora sunt vizibile şi pozitive, dar rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector. Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos”, arată Roman.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES 

Vezi si

Ministrul Cadariu, despre programul Femeia Antreprenor: Vineri începe transmiterea primelor decizii privind acceptarea de principiu la finanțare

Aplicantele ale căror cereri de finanțare au fost admise în cadrul programului Femeia Antreprenor vor …

One comment

  1. dar scandurile ,avem voie sa le exportam?…Inteligenta propunere,scandura o producem noi cu tehnologie romaneasca,forta de munca romaneasca,cu plus-valoare romaneasca!!! bravo babaieti!