Wednesday , May 29 2024

Proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine în 2013

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după şedinţa USL, că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

“Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări – asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte – şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun «Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă»”, a declarat Ponta.

El a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o “uriaşă evaziune fiscală”, dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având “o anumită semnificaţie”.

Ponta a precizat că deocamdată există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat.

Prim-ministrul a mai susţinut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

Vezi si

Productivitatea unui salariat din România este de 15.000 de euro/an, de trei ori sub media europeană

Cele aproximativ 540.000 de IMM-uri existente, la ora actuală, în România ne plasează tot pe …