Wednesday , November 30 2022

Prognoze CE: Cu cat va creste economia Romaniei. Care sunt riscurile si cum arata situatia in UE

euro

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit prognoza de crestere economica pentru Romania, avertizand totodata asupra riscurilor care ar putea ameninta situatia tarii noastre pe termen scurt.

“Prognoza de crestere economica a Romaniei ramane una robusta pentru 2015 si 2016, in special datorita cererii interne, la care se adauga o piata a muncii stabila. Dupa un declin abrupt in 2014, ne asteptam ca inflatia sa ramana la un nivel moderat in perioada luata in calcul. Consolidarea fiscala va continua si in 2015”, transmite Comisia Europeana.

In raportul facut public joi, estimarea de crestere economica este de 2,7% pentru acest an, mai mare decat cea precedenta, de 2,4%.

De asemenea, CE a crescut estimarea privind avansul economic al Romaniei din 2014, de la 2% la 3%, datorita rezultatelor bune obtinute in trimestrul al treilea, pe fondul intensificarii peste asteptari in zona consumului privat si a exporturilor.

Mai mult, in 2016, prognoza este de 2,9%.

Performanta economiei noastre se bazeaza pe cererea interna, care este sprijinita si de recuperarea economica inregistrata la nivel global. Consumul va fi robust, in viziunea CE, in conditiile in care puterea de cumparare a romanilor se va imbunatati, pe fondul salariilor in crestere, a inflatiei scazute, dobanzilor mai mici si a imbunatatirii conditiilor de pe piata muncii.

“Dupa cum s-a observat deja in 2014, imprumuturile in moneda nationala se afla in continua crestere, in conditiile in care au fost relaxate conditiile de creditare. Mai mult, dupa doi ani de contractie, atat investitiile publice, cat si cele private, ar urma sa inceapa sa-si revina”, mai noteaza CE.

Pe de alta parte, exporturile vor creste in continuare in 2015 si 2016, gratie faptului ca principalii parteneri comerciali vor avea parte de o situatie economica mai buna, insa ritmul de crestere va fi cumva mai lent. Pe de alta parte, importurile vor avansa mult mai repede, propulsate de avansul cererii interne.

Riscuri si lucruri pozitive din exterior

In conditiile in care va exista o relativa stabilitate interna, riscurile vin mai degraba din exterior, in special de pe frontul de Est.

Comisia Europeana explica fatul ca se asteapta la o scadere peste asteptari a creditarii, precum si un impact important al tensiunilor geopolitice, ca urmare a conflictului dintre Ucraina si Rusia, care afecteaza increderea pietelor financiare.

Pe de alta parte, se asteapta o imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene. Mai mult, Romania va avea multe beneficii de pe urma accesarii banilor din Planul de Investitii “Juncker”, prin care Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii vor pune la dispozitia investitorilor privati si publici din statele membre un sistem de garantii europene pentru stimularea creditarii private a unor proiecte care sa conduca la crestere economica si crearea de locuri de munca.

Tot in sfera elementelor pozitive, deficitul bugetar se va reduce pana la 1,5% din PIB in 2015, foarte aproape de tinta convenita cu creditorii internationali (1,4% din PIB).

Rata inflatiei este estimata la 1,2% in acest an si la 2,5% in 2016, in timp ce somajul va scadea si va ajunge in anul 2016 la 6,8%.

 Situatia din UE

Pentru prima data din 2007, se asteapta ca economiile tuturor statelor membre UE sa creasca din nou in acest an, conform previziunilor din iarna ale Comisiei Europene.

Se preconizeaza ca, in cursul acestui an, activitatea economica va inregistra o crestere moderata in UE si in zona euro, urmand ca aceasta sa se accelereze si mai mult in 2016.

Potrivit prognozelor, cresterea urmeaza sa atinga in acest an 1,7 % pentru UE in ansamblu si 1,3 % pentru zona euro.

In 2016, cresterea economica anuala, sustinuta de consolidarea cererii interne si externe, de politica monetara foarte acomodativa si de o orientare bugetara in general neutra, ar trebui sa ajunga la 2,1 % si, respectiv, 1,9 %.

Perspectivele de crestere in intreaga Europa sunt inca limitate din cauza mediului investitional neprielnic si a ratei ridicate a somajului. Cu toate acestea, incepand din toamna anului trecut, o serie de evolutii-cheie au ameliorat perspectivele economice pe termen scurt.

Preturile petrolului au scazut mai rapid decat inainte, moneda euro s-a depreciat in mod considerabil, BCE a anuntat masuri de relaxare cantitativa, iar Comisia Europeana si-a prezentat Planul de investitii pentru Europa.

Toti acesti factori urmeaza sa aiba un impact pozitiv asupra cresterii economice.

Incertitudinea a crescut

In ansamblu, insa, incertitudinea care planeaza asupra perspectivelor economice existente a crescut.

Riscurile de evolutie negativa s-au intensificat si au aparut noi factori pozitivi. Acest lucru este cauzat de tensiunile geopolitice, de volatilitatea reinnoita a pietei financiare in contextul politicilor monetare divergente adoptate de marile economii, precum si de punerea in aplicare incompleta a reformelor structurale.

O perioada prelungita de inflatie foarte scazuta sau negativa ar fi, de asemenea, in detrimentul perspectivelor de crestere. Un aspect imbucurator este acela ca anumiti factori ar putea conduce la o stimulare mai puternica decat cea preconizata a cresterii antrenate la nivelul UE si la nivel mondial de preturile mici ale energiei, arata CE.

ziare.com

Vezi si

Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni

 Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna …