Friday , December 2 2022

Prognoză: Euro sare de 5 lei în 6 luni. ROBOR la 3 luni estimat la 7,39%

Analiştii financiari membri ai Asociaţiei CFA România au emis, marţi, un raport care prezintă previziuni economice pentru următoarele 12 luni, legate de PIB, deficit, cursul euro şi inflaţie. 

Iată principalele anticipaţii:

Rata inflaţiei ar putea scădea sub nivelul de 10%, începând din octombrie 2023 – când media estimărilor a ajuns la 9,59%.
Creşterea PIB real pentru 2022 an e estimată la 4% (în scădere).
Deficitul bugetar pentru 2022 e estimat la 6,1% (în scădere).
Cursul euro: valoarea medie a anticipaţiilor pentru 6 luni este de 5,0117 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie e 5,0797 lei (ambele valori sunt mai mari faţă de estimările din august).
72% dintre participanţii la sondaj anticipează diminuarea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe.
78% dintre participanţi (valoare maximă de la iniţierea sondajului) consideră preţurile imobiliarelor sunt supraevaluate acum.
Indicele ROBOR la 3 luni este estimat la 7,39%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, are peste 260 de membri şi aproximativ 150 de candidaţi la unul din nivelurile de examinare.

Vezi si

ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie …