Tuesday , April 23 2024

Primele EFECTE ale crizei din CRIMEEA: EURO urcă la 4,52 lei, petrolul se SCUMPEŞTE

curs

Moneda naţională s-a depreciat după primele transferuri de luni, iar cursul a urcat spre 4,52 lei/euro, pierderea leului fiind inferioară celor afişate de valutele din regiune, din cauza crizei din Ucraina, potrivit dealerilor.

Pieţele financiare au ignorat în mare măsură situaţia din Ucraina până în prezent, însă criza a escaladat semnificativ sâmbătă, când preşedintele rus Vladimir Putin a cerut şi primit rapid acordul parlamentului pentru trimiterea de trupe în Ucraina, scrie zf.ro.

EURO a fost cotat în debutul şedinţei de tranzacţionare de luni la 4,5060 lei, uşor mai sus faţă de nivelurile de vineri seară, când schimburile s-au perfectat la 4,5000 – 4,5015 lei/euro. Ulterior, cursul a urcat treptat, iar în jurul orei 10:15 băncile schimbau euro pentru 4,5155 – 4,5180 lei.

Potrivit dealerilor, valutele din regiune consemnau deprecieri de până la 0,7%, jucătorii încercând să evite valutele riscante, în contextul crizei din Ucraina.

Bursa de la Bucureşti a deschis prima şedinţă de tranzacţionare a lunii martie cu scăderi puternice pe toată linia, în condiţiile în care conflictul din Ucraina i-a speriat pe investitorii din Europa. Indicele BET pierdea 2,5% după prima jumătate de oră de tranzacţionare, în condiţiile în care şi bursa din Germania avea o scădere similară la ora 10:30 (ora Bucureştiului).

Aceasta este cea mai puternică scădere de pe bursa locală din ultimele luni şi toate cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni aveau corecţii de peste 1%.

Preţurile petrolului şi gazelor naturale au crescut luni dimineaţă cu 2% pe bursele internaţionale, investitorii acuzând posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comerţului cu resurse energetice, potrivit Bloomberg.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut luni dimineaţă la Londra cu 2%, la 111,2 dolari pe baril.

Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat în Europa tranzitează Ucraina.

 

 

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …