Sunday , January 29 2023

Prețurile materialelor de construcții au crescut cu 60-80%

Prețurile materialelor de construcții au crescut cu 60-80% în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021, a declarat, luni, vicepreședintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), Irinel Gheorghe, într-o conferință de presă.
“Astăzi suntem într-o situație fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creșterile în medie ale prețurilor materialelor de construcții sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiți-vă ce înseamnă aceste creșteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate și se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a afirmat Irinel Gheorghe.


Vicepreședintele FPSC a arătat că actuala criză a materiilor prime este unul dintre cei trei factori care au generat creșterea prețurilor. Alți factori care au determinat această evoluție ascendentă a prețurilor sunt majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale și transportul.
“Cauzele acestor creșteri fără precedent sunt următoarele: există în acest moment o criză a materiilor prime, generată în primul rând de faptul că anumite materii prime sunt cotate la bursă, și aici vorbim despre minereuri și despre țiței. Criza materiilor prime este generată și de sustenabilitatea pe care România și-a asumat-o în cadrul Uniunii Europene și din cauza asta tot mai multe unități de producție s-au închis în UE și probabil și în România. Vă dau exemplul plăcilor de gips-carton: 70% sau 80% din producția de gips-carton se bazează pe reziduurile rezultate din arderea cărbunelui în termocentrale și doar restul se bazează pe extracția din cariere de ipsos. Gândiți-vă ce înseamnă închiderea termocentralelor, doar din această perspectivă. O altă cauză ar fi creșterea fără precedent a prețurilor la energia electrică și la gaz. Vorbim astăzi despre creșteri raportate la septembrie 2021 la energie electrică de peste 4 ori, iar la gaz de peste 8, chiar 10 ori, în contextul în care statul român este acționar la multe dintre entitățile producătoare de energie – Hidroelectrica, Nuclearelectrica și probabil putem să discutăm și ce înseamnă OMV. O a treia cauză ar fi transportul, cu toate lucrurile care se cumulează la un moment dat: prețul combustibilului, prețurile crescute ale asigurărilor, RCA sau CASCO. În componenta de preț a unui produs, a unui material de construcții, transportul începe să însemne peste 10%. Aici n-am vorbit despre componenta menținerii deocamdată a salariilor muncitorilor din sectorul nostru, care nu cred că mai poate fi menținută la nivelul actual”, a precizat Irinel Gheorghe.
Vicepreședintele FPSC a apreciat că autoritățile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcții.
“Identificăm și câteva soluții în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puțin două direcții. N-am vrea să ne expunem unui risc, și din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcții riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja țări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcționează și care au nevoie de materiale de construcții. O primă măsură cred că ar fi totuși o blocare a exporturilor de materiale de construcții din România. O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală și cred că proiectul de reabilitare termică a locuințelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce niște efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%”, a adăugat Irinel Gheorghe.
Pe de altă parte, acesta a subliniat că stocurile la materiale de construcții sunt în prezent la niveluri mici.
“Stocurile (la materiale de construcții, n.r.) sunt mici, pentru că venim după o pandemie care ne-a lăsat cu o inflație de 20%. Noi nu mai avem combinate metalurgice în care să producem oțel-beton. Ele nu mai există! Deci stocurile sunt extrem de mici. Lanțul de aprovizionare din Ucraina, dacă războiul se termină mâine, va dura un an de zile, pentru că sunt fabrici care sunt distruse, sunt drumuri care sunt distruse, și toată această relație este închisă. (…) Problema noastră nu o reprezintă neapărat materialele de construcții, ci sunt materiile prime: noi nu mai producem nimic, nu producem oțel, petrochimia României nu există. Adevărata dramă este că nu există industrie producătoare de materii prime pentru construcții”, a încheiat Irinel Gheorghe. (Agerpres)

Vezi si

Ministrul Cadariu, despre programul Femeia Antreprenor: Vineri începe transmiterea primelor decizii privind acceptarea de principiu la finanțare

Aplicantele ale căror cereri de finanțare au fost admise în cadrul programului Femeia Antreprenor vor …