Thursday , May 23 2024

Preţurile cerute de proprietarii locuinţelor vechi din marile oraşe au scăzut cu 12% din august 2009

Proprietarii locuinţelor din blocurile vechi din principalale şase oraşe din România au redus în medie preţurile solicitate cu 11,7% din luna august 2009 şi până în prezent, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Timişoara şi Constanţa, potrivit portalului imobiliare.ro.
“La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru apartamente a scăzut cu 11,7%, de la 1.240 euro/mp cât era înregistrat la sfârşitul lunii august 2009 la 1.095 euro/mp în prezent. Dintre marile oraşe, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Timişoara şi Constanţa. În contextul general de ieftinire resimţit la nivel naţional, unii vânzători îşi listează apartamentele la valori situate considerabil sub preţul pieţei, pentru a impulsiona astfel încheierea unor tranzacţii”, se arată într-un comunicat al portalului.
Astfel, în Bucureşti cel mai mult s-au ieftinit garsonierele, care sunt scoase la vânzare la preţuri cu 10,1% sub cel din august 2009, respectiv la 1.231 euro/mp. Pentru apartamentele cu două şi trei camere reducerea a fost similară, în jur de 7%.
“După un an de scăderi, Bucureştiul oferă câteva oportunităţi interesante de achiziţie. Spre exemplu, preţul cerut pentru un apartament cu două camere din Militari este acum de 42.000 de euro. Apartamentul are 41 metri pătraţi utili şi este decomandat”, se menţionează în comunicat.
Şi în Braşov cea mai mare scădere a fost înregistrată la apartamentele cu o cameră, în ultimul an preţul acestora reducându-se cu 5,5%. Pentru locuinţele vechi cu două camere, preţul cerut a coborât mai puţin, respectiv cu 2,8%.
Un alt oraş analizat a fost Cluj-Napoca, unde în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea actuală a preţului cerut pentru apartamentele a suferit o scădere uşoară, de 2,3%. Preţul apartamentelor a evoluat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Astfel, faţă de luna august a anului trecut, preţul cerut pentru garsoniere a crescut considerabil, cu 5,8%, iar locuinţele cu trei camere s-au ieftinit cu 6%.
Garsonierele din Constanţa s-au ieftinit cu 12,7% în ultimul an, în acelaşi timp, preţul cerut pentru locuinţele cu două şi trei camere a scăzut cu 13,2%, respectiv 11,7%.
Pe de altă parte, preţul garsonierelor din Iaşi a rezistat crizei imobiliare, înregistrând o apreciere uşoară de 0,5%. Preţul locuinţelor cu trei camere a scăzut cu 9,9%.
În Timişoara, toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor, au înregistrat scăderi. Astfel, preţul mediu cerut pentru locuinţele cu o cameră din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 927 euro/mp util, înregistrând un declin de 14,7% în ultimul an. Cea mai mare variaţie de preţ, atât la nivel local, cât şi naţional, este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu trei camere, al căror preţ a scăzut cu 16,2% în perioada analizată. Şi pe segmentul locuinţelor cu două camere au avut loc schimbări substanţiale, scăderea înregistrată fiind de 14,4%.
Lansat în ianuarie 2000, portalul imobiliare.ro are peste 19.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde una dintre cele mai mari baze de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Vezi si

Unii bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în 2 tranşe

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii …