Wednesday , July 24 2024

Prețul petrolului a explodat după anunțul lui Trump de iesire din acordul cu Iranul

Prețul petrolului a sărit spectaculos după anunțul lui Donald Trump privind retragerea SUA din acordul cu Iranul. Analiștii așteaptă noi creșteri în perioada următoare.

petrol

Prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din 20014 și până acum după decizia lui Donald Trump privind Iranul.

La primele ore ale zilei de miercuri, cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat până la 77,20 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2014. Investitorii speculează asupra unei posibile crize în Golf, potrivit The Guardian.

Noile sancțiuni anunțate de Donald Trump nu au intrat încă în vigoare. Atunci când vor fi aplicate, ele vor avea un efect imediat asupra exporturilor de petrol ale Iranului.

Este însă neclar deocamdată cât de mare va fi acest impact.

Analiștii se așteaptă acum ca livrările de petrol ale Iranului să scadă cu 300.000 până la un milion de barili pe zi, în funcție de numărul de țări care se vor alinia la decizia SUA, notează o analiză Reuters.

Anunțul privind impunerea sancțiunilor vine într-un moment în care cererea din Asia, regiunea cu cel mai mare consum de petrol, a atins un record, iar producătorii, inclusiv Arabia Saudită și Rusia limitează livrările pentru a ridica prețul.

Analiștii și oficialii din domeniu au subliniat de altfel că principalul efect al deciziei lui Trump va fi creșterea prețului petrolului în următoarea perioadă.

Vezi si

Creditarea privată totală a accelerat în iunie cu un ritm anual de 6,7%, la 400 mld. lei

Creditarea privată a crescut în luna iunie cu 6,7% fată de perioada similară din 2023, …