Saturday , April 20 2024

Preţul petrolului a atins maximul ultimilor doi ani şi jumătate

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a crescut luni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 104,6 dolari pe baril, din cauza temerilor că manifestaţiile violente din Libia ar putea afecta livrările de ţiţei ale acestui stat, membru al OPEC.

Protestele împotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns în capitala Tripoli, iar fiul liderului libian a declarat că regimul va lupta “până la ultimul om” pentru a rămâne la putere. Libia exportă circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de petrol la nivel mondial.

Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 1,86 de dolari, la 104,38 de dolari pe baril, până la ora 9:32 GMT, după ce anterior a atins pentru o scurtă perioadă nivelul de 104,6 dolari pe baril, cel mai mare de după septembrie 2008.

Preţul ţiţeiului destinat pieţei din SUA a crescut cu 2,14 dolari, la 88,24 de dolari pe baril.

“Pe termen scurt, se va resimţi un impact negativ. Va fi haos şi vor apărea temeri reale că livrările din Libia ar putea fi întrerupte. Problema mai mare este însă dacă tensiunile se răspândesc către Arabia Saudită”, comentează un analist al Mitsubishi Corp.

Liderul tribului Al-Zuwayya din estil Libiei a ameninţat, duminică, că va tăia în următoarele 24 de ore exporturile de petrol către Occident dacă autorităţile “nu încetează cu oprimarea protestatarilor”. În acelaşi timp, ambasadorul libian în India a demisionat în semn de protest faţă de reacţia violentă a guvernului la manifestaţii şi a cerut demisia lui Gaddafi, potrivit BBC.

Luni, sute de libieni au atacat un şantier operat de o companie sud-coreeană în Tripoli, cel puţin patru cetăţeni străini fiind răniţi, potrivit ministerului de externe de la Seoul.

Libia a produs în luna ianuarie 1,58 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit datelor Reuters. Ţara a fost al 12-la mare exportator de petrol din lume în 2009 şi avea în ianuarie 2010 rezerve totale dovedite de 44 miliarde barili, celem ai mari din Africa, potrivit Energy Information Administration, agenţie guvernamentală din Statele Unite.

Revolta din Libia urmează mişcărilor sociale din Tunisia şi Egipt, care au răsturnat recent regimurile din cele două ţări.

În Bahrain, mii de protestatari s-au adunat într-o piaţă din Manama, cerând schimbări de ordin politic.

Grupul petrolier BP a anunţat că a suspendat pregătirile pentru forarea unor puţuri de explorare în vestul Libiei din cauza tensiunilor sociale din regiune.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …