Sunday , March 3 2024

Preţul pâinii va creşte cu peste 15% din luna februarie

Pâinea se va scumpi cu peste 15% începând cu luna februarie a anului viitor, din cauza importurilor de grâu, după ce în ultimele patru luni preţul a crescut cu 10%, a declarat agenţiei MEDIAFAX Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan.

“Creşterea de preţ la grâu de la 120 de euro pe tonă în iunie la 170 euro în iulie şi la 200-220 euro în toamna acestui an, dar şi majorarea de TVA de la 19% la 24%, au făcut ca preţul făinii să urce cu 60% şi ca pâinea să se scumpească cu 10% în ultimele patru luni”, a spus Popescu.

El a adăugat că scumpirea a avut ca efect reducerea cu 15% a pieţei de panificaţie fiscalizate începând din luna iulie.

Potrivit datelor Rompan, dintr-un consum lunar de 180.000 de tone de pâine la nivel naţional, piaţa fiscalizată acoperă doar 35%, restul fiind autoconsum şi piaţă neagră. Valoric, vânzările de pâine, incluzând piaţa neagră, sunt estimate la circa 1,3 miliarde de euro pe an.

“La o creşterea de preţ a făinii cu 60%, pâinea ar fi trebuit să se scumpească cu 30%, dar piaţa nu ar fi suportat această creştere. Din acest motiv, peste 90% dintre brutari lucrează fără profit şi unii chiar în pierdere. În ultimele patru luni, din circa 4.500 de firme de morărit şi panificaţie s-au închis aproximativ 700, adică peste 15%. Peste 3.500 de oameni din domeniu au intrat în şomaj”, a adăugat Popescu.

El a explicat că în vara acestui an, odată ce Rusia a stopat exportul de cereale, a crescut presiunea pe România şi Bulgaria, iar ţara noastră a exportat circa două milioane de tone de grâu. Din acest motiv, România va trebui să importe grâu în primul semestru, la un preţ cu 50% mai mare decât cel cu care a exportat, pentru că între timp preţurile au crescut.

“Din acest motiv, preţul pâinii ar trebui să crească începând cu luna februarie. Calculele noastre spun că majorările de preţ din februarie vor depăşi 15%”, a afirmat Popescu.

Preşedintele Rompan a menţionat că, din cauza condiţiilor meteo, suprafaţa însămânţată cu grâu la nivel naţional este cu 25% mai redusă comparativ cu anul trecut.

“Din acest motiv, anul viitor vom avea o recoltă mai mică de grâu, ceea ce mă face să cred că nu vom mai reveni la preţurile de acum prea curând”, a încheiat Popescu.

Vezi si

Ministrul Agriculturii: Fermierii îşi primesc banii. APIA a deblocat plăţile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată pentru fermieri, în …