Wednesday , November 29 2023

Preşedintele Gazprom discută cu Emil Boc despre proiectul South Stream

Presedintele GAZPROM, Alexei Miller

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a ajuns la Guvern pentru a avea o discuţie cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusă, după ce a avut o discuţie şi cu oficialii Ministerului Economiei.

La sediul Guvernului au ajuns ministrul Economiei, Ion Ariton, dar şi fostul ministru de resort Adriean Videanu.

Videanu s-a întâlnit, în iunie, la Moscova, cu reprezentanţi ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborări în domeniul energetic. Oficialul român a declarat la momentul respectiv că analiza subiectului South Stream ar urma să aibă loc în toamnă.

În luna septembrie, o delegaţie rusă, condusă de şeful departamentului pentru managementul proiectului South Stream, Leonid Chugunov, s-a întâlnit la Bucureşti cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Externe, dar şi oficiali din conducerea companiilor Romgaz, Transgaz şi Conpet. Discuţiile au vizat cooperarea în sectorul energetic, în special despre perspectivele colaborării pentru stocarea gazelor în depozite subterane şi producţia de energie electrică în România.

La finalul discuţiilor, Gazprom a anunţat că România şi-a confirmat interesul pentru a participa la proiectul South Stream.

Reprezentanţii Gazprom şi oficialii români au convenit atunci să organizeze “în scurt timp” o nouă întâlnire pentru a discuta oportunităţile de dezvoltare a cooperării româno-ruse în domeniul energetic.

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Vezi si

Sărăcia energetică este un fenomen care a crescut alarmant și în rândul populației cu venituri medii

Plata facturilor la energie a devenit o povară ridicată, în contextul creșterii prețurilor energiei și …