Saturday , December 2 2023

Preşedintele Gazprom a semnat la Bucureşti un memorandum privind trecerea South Stream prin România

Preşedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a semnat, miecuri, la Bucureşti, un memorandum de intenţie privind analiza tehnico-economică a posibilităţii ca gazoductul South Stream să treaca pe  teritoriul României.

“În urma discuţiilor de astăzui, am semnat un memorandum de intenţie care prevede o analiză tehnico-economică ca South Stream să traverseze teritoriul României. Acest proiect se realizează, Gazprom a efectuat deja prospecţiunile în Marea Neagră şi a elaborat studiul de fezabilitate, a făcut studiul ţărilor de tranzit şi pregăteşte concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru întregul proiect. Acum suntem în stadiul în care putem să ne gândim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii români. Construcţia va începe în 2013, iar primele livrări vor avea loc în 2015”, a declarat, miercuri, la Bucureşti, preşedintele grupului rus, Alexei Miller.

Miller a discutat miercuri, la Bucureşti, cu premierul Emil Boc despre proiectul South Stream de transport al gazelor naturale dezvoltat de compania rusă, după ce s-a întâlnit cu oficiali ai Ministerului Economiei.

Şeful Gazprom a precizat că principala temă a întâlnirilor de la Bucureşti a fost proiectul South Stream.

“În prezent, chiar am depăşit perioadele din grafic, lucrăm în devans, iar în privinţa termenului de realizare nu avem nicio îndoială că va fi realizat la timp. Nu există şi nici nu vor fi probleme de finanţare. Noi dispunem de toate resursele financiare. Capacitatea proiectată este de 63 miliarde metri cubi, iar pieţele ţintă sunt ţările din Europa de Est, de Sud şi Centrală. (…) În cazul unei decizii pozitive la nivel guvernamental va fi semnat un acord guvernamental între Rusia şi România”, a continuat Miller.

El a adăugat că South Stream nu concurează cu alte proiecte privind construcţia de gazoducte din regiune.

“Am trecut la optimizarea traseului South Stream, Acesta nu este concurentul unor alte proiecte deoarece scopul său este diversificarea traseelor conductelor de gaze care merg către Europa. Scopul altor proiecte este diversificarea bazei de resurse. Gazul nostru deja a fost vândut în baza unor contracte pe termen lung. Aş dori să sublinbiez aspecte ale discuţiilor de astăzi. În urma activităţii la nivel corporatist, dacă vom obţine o concluzie pozivită, informaţia va fi prezentată guvernelor Rusiei şi României”, a pus Miller.

El a adăugat că în cadrul dicuţiilor cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Economiei Ion Ariton au fost atinse şi subiecte precum energia electrică, petrolul şi importul direct de gaze din Rusia.

“Am discutat şi alte direcţii ale colaborării cu România. Am convenit ca în viitorul apropiat să fie semnat un document privind electricitatea şi am convenit să lucrăm la nivel de experţi în domeniul petrolului şi al produselor petroliere. Am atins şi tema importului direct de gaze, dar nu a fost tema discuţiilor noastre”, a precizat Miller.

El a mai pus că este convins că în cel mai scurt timp va avea loc următoarea întâlnire cu oficiali români, cel mai probabil la Moscova.

Videanu s-a întâlnit, în iunie, la Moscova, cu reprezentanţi ai Gazprom, pentru a discuta eventuale colaborări în domeniul energetic. Oficialul român a declarat la momentul respectiv că analiza subiectului South Stream ar urma să aibă loc în toamnă.

În luna septembrie, o delegaţie rusă, condusă de şeful departamentului pentru managementul proiectului South Stream, Leonid Chugunov, s-a întâlnit la Bucureşti cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Externe, dar şi oficiali din conducerea companiilor Romgaz, Transgaz şi Conpet. Discuţiile au vizat cooperarea în sectorul energetic, în special despre perspectivele colaborării pentru stocarea gazelor în depozite subterane şi producţia de energie electrică în România.

La finalul discuţiilor, Gazprom a anunţat că România şi-a confirmat interesul pentru a participa la proiectul South Stream.

Reprezentanţii Gazprom şi oficialii români au convenit atunci să organizeze “în scurt timp” o nouă întâlnire pentru a discuta oportunităţile de dezvoltare a cooperării româno-ruse în domeniul energetic.

South Stream, dezvoltat de Gazprom şi grupul italian Eni, vizează transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concurează proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Vezi si

53.491 firme au fost radiate în primele zece luni din 2023

Un număr de 53.491 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele zece …