Preşedintele Băsescu anunţă că România va semna un nou acord cu FMI în 2011

reportersite
21 septembrie 2010, 21:19

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat marţi, în plenul Parlamentului, că România va semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional în 2011, necesar, potrivit şefului statului, pentru a credibiliza ţara pe pieţele financiare şi pentru a obţine un rating de categorie A, în orizontul anului 2012.

„România are nevoie în continuare să împrumute resurse financiare, pentru că trebuie să ne continuăm dezvoltarea. Acesta este motivul pentru care în 2011 vom semna un nou acord cu FMI. (…) Menţinerea într-un acord cu FMI este legată direct de credibilitatea noastră pe pieţele financiare şi în faţa investitorilor străini şi este un sprijin ca la orizontul anului 2012 să avem un rating de ţară în categoria A”, a anunţat Băsescu.

Şeful statului a susţinut că una dintre problemele majore ale României este imposibilitatea de a se împrumuta pe termen lung, din cauza lipsei reformelor structurale şi a deficitelor financiare.
„Problema României este că datorită deficitelor, datorită lipsei de reforme structurale, nimeni, în momentul de faţă, nu împrumută România pe termen lung. Sigur că orice minister de Finanţe ar vrea să se împrumute pe termen lung. Pe 10 ani, cu scadenţă la 15 ani, chiar la 5 ani. România, în momentul de faţă, are probleme uriaşe să contracteze împrumuturi cu scadenţă la trei ani. (…) România ar vrea, dar datorită dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o împrumută pe termen lung”, a explicat Băsescu.