Friday , April 19 2024

Președintele ANPC: Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie

Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru că ar fi trebuit să se ia în calcul prezența la cumpărături și a consumatorilor în vârstă, nefamiliarizați cu toate diligențele pentru a-și scana singuri cumpărăturile, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, într-o dezbatere de specialitate, citat de Agerpres.

„Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ți scana singur produsele. Cred, în același timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezența la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizați cu toate diligențele de a-și scana și a-și marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuțiile purtate cu o parte dintre reprezentanții operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înțeles, lucru pe care îl vom și verifica, că aceste case beneficiază, totuși, de o asistență din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informație ar avea nevoie legat de produsele achiziționate”, a afirmat Constantinescu.

Întrebat despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protecției consumatorilor, șeful ANPC a susținut ideea, la acest moment, că „există perspectiva unor acte normative care să reglementeze întreaga situație”.

„Este o situație nouă pentru industrie, în general, și pentru comerț, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial. Dacă vă aduceți aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situație. Nu cred, în același timp, că putem vorbi de NFT, sau ce știu eu că ar însemna NFT, și anume achiziționarea unor produse elaborate și puse la dispoziție eminamente într-un spațiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix”, a explicat Horia Constantinescu.

 

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …