Wednesday , July 24 2024

Premierul, in Parlament pentru un nou acord cu FMI: “Sper sa fie ultimul”

ponta

Premierul Victor Ponta a cerut parlamentarilor acordul pentru ca Guvernul să încheie cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un nou acord de tip preventiv, cu o finanţare de 4 miliarde euro aflată la dispoziţie, arătând că speră ca acesta să fie ultimul acord încheiat de România cu FMI.

Premierul a apreciat că un astfel de acord reprezintă un mesaj de stabilitate şi predictibilitate faţă de investitori.

“Îmi doresc ca acest acord să fie ultimul pe care România să îl mai încheie cu instituţiile financiare internaţionale. Cred că, după criza din 2009, România se află într-o perioadă de însănătoşire fiscal-bugetară şi mi-aş dori ca, peste doi ani, să putem spune cu adevărat că România nu mai are nevoie de niciun fel de acord cu instituţii financiare internaţionale”, a spus Ponta într-un discurs susţinut în plenul Parlamentului.

Ponta a arătat că pentru el este important să ştie că acest acord nu este doar al Guvernului, ci însuşit de către clasa politică.

“Toate deciziile importante ale Guvernului trebuie să fie prezentate, ratificate de către Parlamentul României, fie că este vorba de decizii de politică externă sau importante din punct de vedere economic. Guvernul administrează ţara,decizia însă aparţine românilor, iar parlamentarii sunt reprezentanţii legitimi ai acestora”, a argumentat Ponta.

Autorităţile române au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord preventiv pe doi ani care va totaliza patru miliarde euro, sumă împărţită egal de cele două instituţii financiare internaţionale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.

Vezi si

Creditarea privată totală a accelerat în iunie cu un ritm anual de 6,7%, la 400 mld. lei

Creditarea privată a crescut în luna iunie cu 6,7% fată de perioada similară din 2023, …