Tuesday , June 25 2024

Precizări ANAF: Darurile de la nuntă și botez nu sunt venituri impozabile

Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă sau de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării, precizează luni ANAF.

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligațiile declarative ale veniturilor impozabile. Astfel, cum este prevăzut la art. 64, cota de impozit de 10% se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie, făcând excepție cotele de impozit prevăzute expres pentru categoriile de venituri cuprinse în titlul IV. Totodată, la art. 62 din același act normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligația declarativă din partea contribuabilului. La lit. p) sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur de investiții, primite cu titlu de moștenire ori donație. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez sunt venituri neimpozabile”, potrivit ANAF.

Conform comunicatului, potrivit prevederilor art. 117 din același act normativ, astfel cum a fost modificat potrivit Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate.

„Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 și 62. În concluzie, sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/de botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligației declarării”, precizează ANAF. (Mediafax)

Vezi si

Austeritate. Numărul bugetarilor crește constant, pe tăcute 

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în aprilie 2024, de …