Wednesday , December 7 2022

Polonezii care s-au împrumutat în franci elveţieni îşi pot converti creditul în moneda naţională

franci

Sistemul bancar din Polonia este în clocot. Parlamentul de la Varşovia a aprobat un proiect prin care persoanele care s-au împrumutat în franci elveţieni îşi pot converti creditul în moneda naţională, zlotul. Potrivit analiştilor financiar, măsura adoptată de legislativ ar putea costa băncile aproape 5 miliarde de euro.

Potrivit legii, persoanele care locuiesc în apartamente sau case cu o suprafaţă care nu depăşeşte 100, respectiv 150 de metri pătraţi, îşi pot converti creditul din franci elveţieni, în zloţi la cursul din momentul semnării contractului. Decizia îi nemulţumeşte pe bancheri pentru că ar trebui să suporte 90% din diferenţa de curs valutar.

Krzysztof Pietraszkiewicz, preşedintele Asociaţiei Băncilor: Propunerile adoptate de Parlament sunt şocante. Acestea sunt propuneri care pot provoca pierderi pentru unii clienţi şi acţionari ai băncilor.

Peste jumătate de milion de polonezi au făcut credite în franci elveţieni, cele mai multe astfel de contracte fiind semnate în anii 2007 şi 2008. De atunci, însă, francul elveţian s-a apreciat cu peste 80 la sută faţă de zlotul polonez.

Măsuri asemănătoare au mai fost luate doar în Ungaria, care se pregăteşte să scape de toate creditele în franci elveţieni. După discuţii cu guvernul de la Budapesta, băncile au acceptat ca, pe lângă împrumuturile ipotecare, să fie convertite în forinţi şi creditele de nevoi personale şi cele pentru autoturisme. După această conversie, împrumuturile în valută vor mai reprezenta doar 3% din total.

Vezi si

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat aseară proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic …