Friday , October 7 2022

Plafonarea prețului gazelor va aduce noi scumpiri din aprilie

Plafonarea prețului gazelor a fost o măsură inutilă și, mai rău, va determina noi scumpiri începând cu luna aprilie, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă.

„Prețul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea prețului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh și de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutilă în această perioadă”, au arătat reprezentanții asociației. În plus, fixarea unui prag superior a făcut ca toate prețurile din piață să crească, au adăugat ei.

„În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creșterea prețului gazelor ofertate pe piață de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 și de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022. Astfel, toate contractele care ajung la scadență în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la prețuri mai mari de 600 lei/MWh”, potrivit sursei menționate.

Asociația subliniază că, pentru mulți consumatori casnici, plafonarea nu are nici un efect în momentul de față (conform unui studiu AEI, 80% din consumatorii casnici de gaze nu vor beneficia de plafonarea prețului), dar va aduce un preț mai ridicat al gazelor la consumatorul final în anul 2022.

„În următoarele luni la aproape toți consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la prețuri peste prețul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea prețuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar și creșteri importante de preț pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% față de prețul mediu din anul trecut„, potrivit analizei.

Mai mult, de la 1 aprilie, vor avea loc creșteri ale tarifelor de transport și distribuție, anul 2022 fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare.

Potrivit experților, vor avea loc importate creșteri ale tarifelor din cauza racordării gratuite impuse de autorități (gratuitatea promisă se face pe creșterea tarifelor plătite de către ceilalți consumatori), creșterii costului cu pierderile de gaze și consumul tehnologic, investițiilor inutile sau ineficiente din sector și altele.

“În anul 2021 autoritățile au legiferat plafonarea prețului la gaze, care avea scopul declarat să scadă prețul gazelor, rezultatul real a fost creșterea prețurile tuturor ofertelor. În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeași sărăcie”, au precizat responsabilii asociației.

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …

One comment

  1. Noi încă nu ne-am dat seama că trăim într-o țară de hoți!? Chiar e așa de greu sa îți dai seama? Noi acum trebuie sa acoperim găurile. Ăsta e de abia începutul