Tuesday , October 4 2022

Piraeus Bank, solutii individuale pentru clientii cu credite in franci

piraeus bank

Piraeus Bank este a patra institutie financiara care a luat masuri in contextul crizei declansate de aprecierea brusca a francului elvetian, care afecteaza mii de romani cu credite in aceasta moneda.

“In contextul generat de decizia Bancii Centrale a Elvetiei, Piraeus Bank Romania va pune la dispozitia clientilor care detin credite in franci elvetieni solutii individuale, care impreuna cu ajustarea valorii indicelui LIBOR si cu avantajele fiscale asigurate de reglementarile in vigoare sa conduca la mentinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014”, se arata in comunicatul bancii.

De asemenea, institutia financiara a adaugat faptul ca de-a lungul timpului a pus la dispozitia clientilor sai solutii care ar fi putut duce la temperarea efectului aprecierii monedei din Tara Cantoanelor.

Banca a mai transmis si ca “a initiat o serie de campanii adresate portofoliului existent”.

Francul elvetian s-a apreciat, joi, ajungand la un nou maxim istoric. In acelasi timp, a depasit cotatia euro.

Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 4,5152 lei/franc, in crestere fata de sedinta anterioara, cand a fost 4,5054 lei/unitate. Pe de alta parte, un euro a fost cotat la 4,5005 lei/unitate.

Alte trei banci au anuntat programe pentru clientii in franci elvetieni.

Raiffeisen Bank a redus dobanda

Si Raiffeisen Bank a facut, miercuri, un anunt pe aceasta tema.

“Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF. Este inca o modalitate a noastra de a sustine clientii in aceasta perioada dificila.

Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009”, a spus Vladimir Kalinov, vicepresedintele diviziei Retail Banking de la Raiffeisen Bank, potrivit unui comunicat al bancii.

Institutia are aproximativ 8.800 de clienti cu credite in franci elvetieni, acestea fiind garantate cu proprietati imobiliare.
Volksbank ingheata cursul monedei elvetiene

Pe de alta parte, Volksbank a anuntat, luni, cand francul a atins un nou maxim istoric, ca va ingheta cursul la care va fi platita rata la creditele in franci elvetieni la cotatia inregistrata la finalul anului trecut.

Astfel, Volksbank Romania a decis sa mentina pe o perioada de 3 luni (intre 20 ianuarie 2015 si 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei/unitate (cursul de schimb valabil la data de 31 decembrie 2014 in unitatile Volksbank), pentru platile urmatoarelor 3 rate lunare datorate de clienti.

Cursul oferit de Volksbank Romania este cu 17,5% sub cursul anuntat de BNR luni, 19 ianuarie 2015, de 4,4716 lei/unitate.

Si OTP Bank are o oferta pentru clientii cu credite in franci

Saptamana trecuta, OTP Bank a anuntat ca, in urma unei analize care vizeaza istoricul clientului si conditiile actuale ale acestuia, va oferi o reducere temporara cu pana la 1,5 puncte procentuale a marjei ratei de dobanda la creditele in franci cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.

OTP Bank Romania va analiza constant evolutia pietei si isi asigura clientii ca va continua sa gaseasca “masuri de protectie adaptate nevoilor reale ale acestora, pentru a-i sustine in asemenea situatii neasteptate”.

Vezi si

România și-a umplut depozitele cu cel mai scump gaz de import din istoria sa

La finalul săptămânii trecute, România avea depozitele de gaze pline în proporție de 85%, la …