Wednesday , July 6 2022

Pieţele de energie din 15 ţări europene, interconectate de o platformă integrată

platforma

Preţurile la energie din 15 state europene vor fi influenţate începând de marţi de o platformă unică de tranzacţionare, cea mai importantă schimbare pe piaţa europeană a energiei începând de la liberalizarea din anii ’90, potrivit Bloomberg.

Operatorii reţelelor de transmisie a energiei electrice şi platformele de tranzacţionare au susţinut marţi prima licitaţie unică, prin care vor fi determinate preţurile pentru următoarea zi în cele 15 state, reprezentând 75% din piaţa europeană.

Ţările care şi-au cuplat astfel platformele de tranzacţionare a energiei sunt Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Suedia şi Marea Britanie, excluzând Irlanda de Nord, potrivit datelor Nord Pool Spot, operatorul unei platforme de tranzacţionare de la Oslo.

Proiectul are rolul de a reduce diferenţele de preţ între ţări şi de a consolida concurenţa, potrivit Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei.

Cuplarea celor 15 state reprezintă un pas important spre integrarea tuturor pieţelor de energie electrică din UE, planificată până la finalul acestui an, notează Bloomberg.

Unificarea platformelor de tranzacţionare a energiei ar putea conduce la economii de până la 4 miliarde euro pe an pentru consumatori, estimează Comisia Europeană.

Prima interconectare a platformelor de tranzacţionare de energie pentru ziua următoare a avut loc în noiembrie 2006, între Franţa, Belgia şi Olanda. Germania, cea mai mare economie europeană, şi Luxemburgul s-au alăturat în noiembrie 2010.

Procesul presupune alocarea în regim integrat a capacităţii de transport al energiei electrice. Astfel, traderii nu vor mai fi nevoiţţi să rezerve în avans capacitatea de transmisie necesară pentru a livra energie în alte ţări, şi nici nu vor mai fi expuşi la variaţiile de preţ presupuse de utilizarea a două platforme distincte pentru aceeaşi tranzacţie.

Preţurile la energie electrică pentru consumatori au crescut cu 26% în UE în perioada 2007-2012.

Vezi si

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 20 de ani

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani în …