Saturday , April 20 2024

Picarea moţiunii de cenzură, speculată cu succes la bursă

Bursa a crescut miercuri cu numai 0,18%, într-o piaţă în care unii speculatori au mizat în a doua parte a şedinţei pe respingerea moţiunii de cenzură, anticipând alte sesiuni de creşteri şi au ridicat preţurile acţiunilor SIF în medie cu 2,39%.  De altzfel, şi moneda naţională s-a apreciat în a doua parte a şedinţei interbacare de miercuri, iar cotaţiile au coborât sub 4,28 lei/euro, în condiţiile în care jucătorii au anticipat că moţiunea de cenzură nu va trece.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în scădere uşoară, însă în prima parte a şedinţei au recuperat corecţiile şi au trecut pe creştere abia după ora 14:00, însă ritmul a fost mai lent decât în cazul titlurilor SIF.

Titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au fost primele care au avansat, în jurul orei 13:00. Dacă la deschidere SIF-urile au coborât în medie cu peste 1%, în a doua parte a zilei au revenit pe creştere, iar punctul maxim al indicelui BET-FI a fost atins chiar la finalul sesiunii.

Totodată, cele mai lichide zece acţiuni au încheiat ziua la cotaţii în creştere în medie cu 0,46%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,22% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,92%.

Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad, crede că piaţa a fost pe creştere întrucât unii investitorii au mizat pe faptul că moţiunea de cenzură nu va fi adoptată şi astfel au încercat să profite dinaninte de creşterile care ar putea urma.

“Senzaţia este că moţiunea nu va trece de Parlament, asta datorită declaraţiilor din ultimele două-trei zile, a comentariilor ambasadorului american şi a faptului că parcă este o cutumă ca moţiunea să se dezbată exact când delegaţia FMI este la uşa Guvernului. Este clar că dacă moţiunea nu va trece va urma o perioadă mai stabilă din punct de vedere politic şi financiar datorită faptului că următoarea tranşă de la FMI esta aproape sigură”, a declarat Dragolea.

Totuşi, investitorii au fost prudenţi la tranzacţionare şi au introdus ordine pentru volume reduse de acţiuni, aştepând rezultatul votului moţiunii de cenzură din Parlament. Lichiditatea pieţei acţiunilor a fost de numai 10,8 milioane lei (2,5 milioane euro), sumă cu 8% mai mare decât rulajul de marţi, de 10 milioane lei (2,3 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 2,9 milioane lei, respectiv 2 milioane lei, şi au susţinut 47% din rulajul pieţei principale. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a avansat cu 2,07%, la 1,48 lei, iar acţiunile SIF Moldova au crescut cu 3,31%, la 1,25 lei.

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 995.000 de lei, sumă cu puţin peste rulajul de marţi, de 981.000 de lei.

Titlurile Electroargeş (ELGS) şi Imotrust (ARCV) s-au poziţionat pe primele două poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 413.000 de lei, respectiv 111.000 de lei, şi au asigurat 53% din rulajul pieţei. Cotaţia titlurilor Electroargeş a avansat cu 5,26%, la 1,2 lei, iar acţiunile Imotrust au crescut cu 2,06%, la 0,099 lei. (Mediafax)

Vezi si

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă a scăzut la 63% în 2023; jumătate dintre persoanele ocupate lucrau în servicii

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 63%, …