Saturday , June 22 2024

Peste 67% dintre români au planuri de călătorie pentru vara aceasta

Peste 67% dintre dintre români spun că vor pleca în vacanță în următoarele trei luni, în topul preferințelor fiind destinațiile europene, urmate de cele interne, potrivit unei analize realizate de o agenție de turism online.


În același timp, 80% dintre respondenți susțin că vor călători cu avionul, rămânând în continuare mijlocul de transport preferat. Cei mai mulți vor merge în vacanță în familie, spre deosebire de anul trecut, când au călătorit preponderent în cuplu.
“Principalele țări în care își vor petrece românii concediul de vară sunt Spania, Italia, România, Grecia și Marea Britanie, destinații alese frecvent de aceștia pentru sezonul estival. Dintre cei care au optat pentru Grecia, se pare că cei mai mulți au ales Salonic, Creta, Corfu și Rodos pentru vacanța lor. În același timp, există și un interes crescut pentru experiențele noi: 40% dintre respondenții la chestionar își doresc să viziteze locuri în care nu au mai fost până acum”, arată studiul Vola.ro.

În plus, există și un top 10 al destinațiilor populare pentru vara aceasta, respectiv București, Iași, Roma, Milano, Barcelona, Mallorca, Paris, Londra, Malaga și Cluj-Napoca.
Conform sursei citate, românii au rezervat cu mai mult timp înainte de zbor călătoria de vară, semn că pentru acest concediu s-au pregătit cu atenție, analizând opțiunile și prețurile.
Astfel, peste 50% dintre dintre ei au achiziționat biletele de avion pentru vară cu un avans de peste 90 de zile, astfel încât să profite de prețurile mai mici, în timp ce în primăvară, majoritatea călătorilor au rezervat cu o lună înainte zborurile. De asemenea, durata medie de ședere în timpul sezonului estival este de 9 zile.

Potrivit datelor citate, tariful mediu pentru un bilet de avion/pasager vara aceasta este de 222 de euro. August este perioada cu cele mai scumpe zboruri, cu un tarif mediu de 246 de euro, având în vedere că este luna concediilor în România. Urmează iulie, cu un tarif mediu de 228 de euro, și iunie, o lună mai puțin aglomerată, cu un preț mediu de 194 euro.
Există și câteva recorduri înregistrate de Vola.ro pentru acest sezon: cea mai ieftină rezervare a fost făcută pe ruta Cluj-Napoca – Bruxelles și a costat numai 32 de euro, pentru un pasager, pe când cea mai scumpă rezervare a fost 8.895 de euro, pe ruta București – Seul, pentru 9 pasageri.

“Pe Vola.ro există peste 30 de destinații europene cu oferte de zboruri sub 100 de euro: Milano, Viena, Paris, Pescara, Tirana, Bruxelles și Salonic, cu bilete disponibile la sub 30 de euro, Bologna, Veneția, Budapesta, Zadar, Paphos, Londra, Pisa, cu bilete disponibile la sub 40 de euro, Roma, Catania, Corfu, Skiathos, Bari, Napoli, cu bilete la sub 50 de euro, Istanbul, Basel, Chania, Valencia, Torino, Oslo, Alghero, Barcelona, Madrid, Atena, Nisa, Hamburg, Geneva, Antalya, Birmingham, Frankfurt, cu bilete la sub 100 de euro”, se precizează în comunicat.
În ce privește bugetul alocat biletelor de avion, peste jumătate din respondenți (52%) sunt dispuși să cheltuiască între 100 și 300 de euro de persoană, în timp ce 35% vor opta pentru bilete ce nu depășesc 100 euro.

“Dat fiind că cei mai mulți români au în plan cel puțin o vacanță vara aceasta, este important ca aceștia să știe că sunt câteva trucuri care îi pot ajuta să găsească bilete la un preț mai bun. Un prim aspect ține de data achiziționării biletelor: în general, vor obține un tarif mai mic dacă rezervă zborul în avans față de data călătoriei, de regulă, cu peste 21 de zile înainte de plecare”, susțin reprezentanții tur-operatorului, în comunicat.

De asemenea, potrivit datelor tur-operatorului, marțea rămâne cea mai bună zi pentru achiziția biletelor de avion. În același timp, contează enorm și timpul petrecut la destinație: specialiștii recomandă minimum 3 nopți de ședere la destinație. Pentru intervalele mai scurte de vacanță, prețurile pot fi mai mari.

“Este bine știut faptul că aeroporturile mai mari și mai aglomerate au și taxe mai mari, ceea ce duce la o creștere a prețului total al biletului de avion. Tocmai din acest motiv, pentru un tarif mai mic, e recomandat, acolo unde există posibilitatea, să se zboare spre aeroporturile mai mici, din orașele de lângă capitalele europene, de exemplu. Nu în ultimul rând, o altă soluție prietenoasă cu bugetul ar putea fi alegerea unor zboruri combinate. De multe ori, un zbor direct către o destinație pentru care există cerere mare poate fi mai scump, în special dacă există un număr limitat de zboruri către acel loc. În acest caz, zborurile cu escală pot fi o opțiune de luat în calcul, mai ales dacă escalele sunt scurte, de maximum 2-3 ore”, mai arată cercetarea.
Potrivit sondajului, 45% dintre români renunță la achiziționarea biletelor de avion din cauza scumpirii acestora de la o zi la alta, în timp ce 81% dintre ei sunt de părere că e importantă opțiunea de a putea bloca tariful. De asemenea, 83% dintre ei susțin că vor opta pentru un astfel de serviciu în viitor.
În acest context, Vola.ro a lansat un serviciu de Blocare preț care garantează blocarea tarifului de zbor timp de trei zile, astfel încât clienții să-și poată continua planurile de călătorie fără teama scumpirilor.

În ultimii ani, strategia companiei s-a îndreptat spre dezvoltarea unor servicii de călătorie unice, de tip fintech, menite să protejeze clienții de incertitudinea din jurul călătoriilor. În 2015, Vola.ro a primit o investiție de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, același fond care a mai investit în România în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot și Vector Watch. (Agerpres)

Vezi si

Înmatriculările de mașini noi din România au crescut cu 14,7% în ultimul an

Înmatriculările de autoturisme noi in Romania au crescut în mai 2024 cu 14,7% față de …