Saturday , April 20 2024

Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an

Peste 40.000 de afaceri s-au închis în primele patru luni din acest an, un record al ultimilor trei ani, care arată că inflația a început să facă tot mai multe victime în business-ul românesc, notează o analiză realizată de Frames împreună cu Sierra Quadrant.

Obiectiv, restaurnate, inchise, 1 iulie, pandemie

Analiza realizată de Frames împreună cu Sierra Quadrant privește dinamica problemelor din sectorul de business, pornind de la datele ONRC privind firmele in dificultate in primele patru luni, rapoartat la ultimii zece ani.

Potrivit analiștilor, comerțul și sectorul construcțiilor au generat cele mai multe firme în dificultate. Astfel, un număr de 1.008 firme din comerț și construcții au intrat în insolvență în ianuarie-aprilie 2022, plus 61 față de perioada similară a anului trecut, 8.390 au fost radiate (plus 349), 4.302 au fost dizolvate (plus 711) și 1.729 și-au suspendat activitatea (plus 265).

Cele mai multe firme cu probleme au fost în comerț, 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcții, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvență a atins nivelul de 3.861.

,,Comerțul, cel mai dinamic sector al economiei, este din păcate și cel mai vulnerabil, în contextul în care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate și depinde exclusiv de ritmul încasărilor. Evoluția negativă a sectorului construcțiilor, afectat semnificativ de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de restrângerea accesului la credite al românilor reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarmă în această perioadă, în condițiile în care acest business angajează seci de mii de alte business-uri pe orizontală’’, spune Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Pe ansamblul economiei, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă în primele patru luni din 2022, în creștere cu 3.721 față de anul precedent. Spre comparație, în 2020 erau cu 12.495 mai puține firme în dificultate.

“Dinamica business-ului este tot mai puternic influențată de evoluția inflației, de creșterea blocajului financiar și de scăderea vânzărilor”, spun analiștii de la Sierra Quadrant.

Dincolo de evoluția din aceste două sectoare, probleme semnificative se manifestă și în transport și depozitare unde au fost raportate 3.422 societăți cu probleme, în activitățile profesionale (3.109 companii), industria prelucrătoare (3.092 firme) și 2.179 societăți din sectorul agricol.

Potrivit experților, firmele de transport au urcat în topul societăților cu probleme pe fondul creșterii spectaculoase a prețurilor la carburanți.

,,Scumpirea benzinei și a motorinei a pus o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitățile se vor accentua pe măsură ce prețurile carburanților vor crește. Un trend similar, din păcate negativ, este de așteptat să urmeze și sectorul agricol acolo unde creșterea costurilor operaționale (energie, gaze, materii prime și distribuție) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă în faliment’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Creșterea puternică a prețurilor, cu un ritm neîntâlnit în ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii.

Radiografia financiară a primelor patru luni din 2022 indică o accentuare a problemelor de finanțare a business-ului, dublată de o adâncire a pierderilor financiare generate de creșterea costurilor logistice.

,,Inflația, limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar și scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populației sunt principalele provocări în perioada următoare.

De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supraviețuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creșterii prețurilor la energie, gaze și carburanți vor pune o presiune tot mai mare pe lanțurile economice’’, mai arată analiza Sierra Quadrant.

Analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerțului, statisticilor Eurostat și rapoartelor Băncii Naționale a României. (Mediafax)

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …