Saturday , May 25 2024

Peste 20% din porcii din crescătorii, sacrificaţi ca urmare a închiderii a 20 de ferme

Peste 20% din efectivul de porci aflat în crescătoriile din România la începutul anului, respectiv 400.000 de animale, a fost sacrificat în acest an ca urmare a închiderii a circa 20 de ferme, a declarat agenţiei MEDIAFAX Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.
“Este dezastru în acest sector. Doar în ultimele cinci luni s-au închis vreo 20 de ferme, iar 400.000 de porci, dintr-un total de două milioane aflaţi în ferme la începutul anului, au dispărut”, a spus Caruz.
El a adăugat că porcii au fost tăiaţi pentru că în ultima perioadă creşterea acestor animale nu mai este rentabilă.
“Toţi crescătorii încearcă să scape de porci”, a mai spus Caruz.
Potrivit acestuia, România are un necesar de consum anual de circa 11 milioane de porci, dintre care patru milioane sunt în gospodăriile populaţiei, două milioane erau crescuţi în ferme, iar restul de cinci milioane proveneau din import.
“Efectul dispariţiei acestor porci va fi un deficit de carne pe piaţă şi creşterea şomajului. Din cauza închiderii firmelor, circa 1.000 de oameni au rămas fără loc de muncă. În plus, vor fi afectaţi şi cultivatorii de cereale, care nu vor mai avea cui vinde o parte din producţie”, a afirmat Caruz.
Reprezentanţii crescătorilor de porci din România au avertizat la începutul anului nu vor rezista pe piaţă fără subvenţii mai mult de şase luni. Potrivit acestora, subvenţia pe cap de porc, de 160 de lei, care a fost eliminatã de la 1 ianuarie 2010, susţinea în mare măsură sectorul.

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …