Wednesday , November 30 2022

Perspectivele economice ale României la şase luni au redevenit cele mai bune din Europa Centrală şi de Est

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni a redevenit în iulie cele mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), în contextul înrăutăţirii mai reduse a aşteptărilor faţă de majoritatea statelor din regiune, potrivit unui sondaj al institului ZEW.
În iunie România a coborât pe poziţia a doua după aşteptările economice la şase luni, fiind devansată de Ungaria.
Indicele care măsoară percepţia analiştilor pentru următoarele şase luni a scăzut cu 4,6 puncte în cazul României, la 21,2 puncte. Ungaria a consemnat cel mai mare declin din regiune, de 20,4 puncte, la 14 puncte, şi a revenit astfel pe poziţia a doua. Doar pentru Turcia perspectivele s-au îmbunătăţit uşor, cu trei puncte, însă rămân cele mai slabe din regiune (-15 puncte).
Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele aşteptărilor economice a pierdut 2,5 puncte, şi a coborât la -5 puncte, se arată în sondajul realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.
În funcţie de situaţia economică actuală, România rămâne pe penultimul loc în regiune, în faţa Ungariei. Indicele aferent pentru România a pierdut 2,3 puncte şi a ajuns la 28,1 puncte, în timp ce pentru Ungaria a urcat cu 1,7 puncte, la -33,4 puncte.
În Europa Centrală şi de Est, situaţia economică a evoluat pozitiv, consideră analiştii, iar indicele care evaluează situaţia prezentă a crescut cu 8,2 puncte, la 12,9 puncte.
Aşteptările pentru Bursa de la Bucureşti s-au înrăutăţit în iulie, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, consemnând o scădere de 13,2 puncte, la 27,6 puncte. Bursa din România a urcat, însă, pe poziţia a doua în regiune, în funcţie de aşteptări, în contextul unui declin puternic al altor burse din regiune. Perspective mai bune are doar piaţa de capital din Turcia.
Indicele care măsoară aşteptările pentru evoluţia leului a avut cea mai bună îmbunătăţire din regiune, de 10,1 puncte, la 30,1 puncte. Estimări mai bune există, însă, pentru zlotul polonez şi coroana cehă.
La sondajul efectuat în intervalul 4-18 iulie au participat 74 de analişti. Sondajul include în regiunea Europei Centrale şi de Est Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Turcia.

Vezi si

Registrul Comerțului: 5.387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022

Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu …