Saturday , December 3 2022

Patriciu, moştenire otrăvită: 200.000.000 € datorii

patriciu

Dacă vor să-i preia averea, moştenitorii lui Dinu Patriciu – soţia Dana şi fiicele, Ana şi Maria – ar putea fi obligate să achite şi creanţele pe care omul de afaceri le-a lăsat neonorate către autorităţi, diverse societăţi comerciale sau chiar angajaţi ai familiei.

Cândva cel mai bogat român, cu o avere estimată atunci de publicaţiile de specialitate la peste 2,5 miliarde de euro, Dinu Patriciu a strâns, pe fondul crizei economice din anii trecuţi, şi datorii colosale.

Soţia şi fetele pot prelua averea


Odată cu trecerea sa în nefiinţă, automat s-au ridicat multe întrebări. Cele mai importante: ce se va întâmpla cu banii lui Dinu Patriciu? Dar cu creanţele pe care acesta le-a lăsat neachitate? Răspunsul ambelor întrebări pare, la prima vedere, la îndemâna oricui şi anume acela că, în mod legal, soţia supravieţuitoare, Dana Rodica Patriciu, şi fetele omului de afaceri – Ana şi Maria – vor prelua întreaga agoniseală a fostului politician, evaluată acum la “doar” 260 de milioane de euro.

Averea poate însă să fie pentru cele trei femei şi o castană extrem de fierbinte, dacă luăm în calcul şi nivelul datoriilor pe care omul de afaceri le are, în condiţiile în care tot legea obligă moştenitorul ca atunci când deschide procedurile de succesiune şi acceptă moştenirea să-şi treacă în portofoliu şi activul (n.r. – bunurile mobile şi imobile, conturi bancare, acţiuni la firme, etc.), şi pasivul (n.r. – debite, creanţe neachitate) masei succesorale.

Cel puţin oficial, Dinu Patriciu datora, în calitate de garant al trustului său de presă Adevărul Holding SA, sume de peste 100 de milioane de euro către societăţi comerciale şi chiar către propriii angajaţi.

În plus, în procesele penale în care era implicat, chiar dacă acum cauzele vor fi clasate, vor rămâne însă în vigoare sechestrele asigurătorii pe care procurorii le-au pus pentru o eventuală încercare de recuperare şi reparare a unor prejudicii care numai în dosarul Rompetrol – în care afaceristul era judecat pentru infracţiuni economice – se ridică la nu mai puţin de 85 de milioane de dolari americani.

Aceste posibile despăgubiri, cât şi altele asemenea, totalizând cam 200.000.000 de euro, vor cădea, la finalul proceselor, cel mai probabil în sarcina celor care vor accepta să devină moştenitori ai lui Dinu Patriciu, în speţă soţia, Dana Rodica, şi fetele, Ana şi Maria.

libertatea.ro

 

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …