Tuesday , March 5 2024

Parlamentul a plafonat dobanzile la credite. Romanilor le-ar putea fi mai greu sa se imprumute

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, un proiect de lege al senatorului Daniel Catalin Zamfir, care prevede limitarea dobanzilor pe care institutiile de credit le pot percepe pentru imprumuturi.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, asa ca legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Daniel Catalin Zamfir sustine ca proiectul sau de lege este unul “impotriva camatariei”. Specialisti consultati de Ziare.com arata, insa, ca – daca va fi promulgata in forma curenta – legea ar face mai mult rau decat bine. Motivul: din cauza noilor prevederi, institutiile finaciar-bancare si non-bancare ar limita numarul de credite. Iar asta inseamna, de fapt, ca romanilor le va fi mai greu sa imprumute bani.

Pentru creditele ipotecare – adica cele contractate pe cel putin 10 ani si garantate cu imobilul – dobanda nu va putea depasi cu 3 puncte procentuale rata de dobanda legala (adica dobanda de referinta a BNR, care acum este 2,5%).

In plus, in cazul creditelor de consum cu o valoare mai mica de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 50% dobanda legala. In cazul creditelor cu o valoare mai mare de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 40% valoarea dobanzii legale.

ziare.com

Vezi si

Ciolacu: Anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe …