Thursday , April 18 2024

Părinţii care se întorc la muncă înainte ca bebelușul să facă 6 luni primesc un stimulent de 1.500 de lei din această săptămână. Actele necesare

Părinţii care se întorc la serviciu înainte ca bebeluşul să împlinească şase luni vor putea primi un stimulent de inserţie majorat, în valoare de 1.500 de lei, începând de luni, 17 mai.

Acum, după ce Guvernul a publicat normele de aplicare a legii, părinții vor putea alege dacă rămân în concediu de creștere și îngrijire copil până când acesta împlinește doi ani, caz în care primesc un stimulent de inserție în valoare de 650 de lei, sau dacă vor să stea acasă doar şase luni şi primesc un stimulent de 1.500 de lei.

Modificările au fost introduse în aprilie 2021 prin OUG 26/2021, însă ele se aplică efectiv din 17 mai 2021, pentru că intrarea lor în vigoare era condiționată de oficializarea modificărilor la norme.

“Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului.

Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani și, de asemenea, după împlinirea vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

OUG adoptată în aprilie mai aduce și un stimulent de inserție de 650 de lei pentru părinții care întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul de creștere a copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.
Aceste noi reglementări au intrat în vigoare începând cu 17 mai 2021.

Acte necesare
Stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci în urma unei cereri depuse la ieșirea din concediul de creștere a copilului.

Oricare dintre părinții copilului poate beneficia de acest stimulent de inserţie şi are nevoie de următoarele acte:
– Actele de identitate ale părinților – copie și original
– Certificatul de naștere al copilului – copie și original
– Certificat căsătorie – copie și original
– Adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire copil
– Dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional)
– Cerere tip (se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu)
– Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii (după caz)
– Angajații care vor să revină la muncă trebuie să anunțe angajatorii cu o lună înainte.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …