Saturday , December 10 2022

Pandemia a șters cu buretele 5 mld. lei din încasările restaurantelor și barurilor

Piața de restaurante, cafenele și baruri a ajuns la finalul lui 2020 la o valoare de 13,2 mld. lei, cu 30% mai mică decât în anul de dinain­tea pandemie. Acestea sunt pri­mele cifre oficiale privind impactul pandemiei asupra pieței de restaurante și baruri, relatează ZF.

Cifrele de la Registrul Comerțului arată că numărul de firme a rămas constant, dar businessul s-a redus cu peste 5 mld. lei, iar 15.000 de salariați au renunțat la industrie. „Noi încă de la începutul pandemiei am în­cer­cat să ne ținem oamenii, iar acum încer­căm să îi aducem înapoi. Au plecat și princi­pa­lul mo­tiv a fost incertitudinea“, explică Andrei șoșa, acționar și fondator al grupului Expirat, ce are în portofoliu trei branduri cu­nos­cute în București și Vama Veche și anume Expirat, Pâine și Vin și Energiea. Gru­pul mai are 100 de oameni față de 150 acum doi ani.

Oamenii au plecat către domenii care au funcționat bine în pandemie, precum retail, curierat sau platforme de livrări. Astfel, la finalul lui 2020 mai erau oficial 115.000 de angajați în domeniu.

Anul trecut, banii injectați de stat în eco­no­mie, în diferite domenii, inclusiv HoReCa, au ținut pe linia de plutire multe companii. În plus, chiar dacă unele afaceri s-au închis – și nu sunt puține – sunt altele care le-au luat locul, unii antreprenori văzând în această criză o oportunitate.

Acum, statul vine din nou cu o schemă de sprijin pentru acest domeniu. În această săptămână, Ministerul Economiei a dat startul unui program de sprijin pentru HoReCa, prin care restaurantele, pensiunile, hotelurile, agențiile de turism și alte firme eligibile vor putea obține ajutoare de stat în valoare totală de maximum 500 de milioane de euro, din bugetul de stat. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Cadariu: Vom avea un program prin care vom oferi credite cu dobândă subvenţionată IMM-urilor din România

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului va avea un program prin care vor fi oferite credite cu …