Friday , April 19 2024

Paine fara E-uri pentru romani – cum vrea Protectia Consumatorilor sa amendeze producatorii care incalca legea

paine

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va emite un ordin prin care va semnala faptul ca folosirea colorantilor la fabricarea painii este interzisa. Masura este necesara pentru a putea amenda producatorii care incalca legea.

Reprezentantii institutiei se vor intalni, vineri, cu cei ai patronatelor pentru a pune la punct ultimele detalii legate de Ordinului ANPC nr. 392/2013, care se refera la conditiile care trebuie indeplinite la comercializarea painii si produselor de panificatie.

Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru Ziare.com ca oricum era interzisa prin lege folosirea colorantilor la fabricarea acestor produse, insa ANPC va include aceasta prevedere in noul ordin pentru a-i putea amenda pe cei care o incalca.

“Daca ceva este permis de lege, un ordin al unei autoritati nu poate sa elimine o prevedere legala. Daca E-urile sunt admise prin lege, ele raman in continuare.

De fapt, e vorba despre painea cu coloranti. Si nici aici nu e nimic nou, caci si pana acum era interzisa folosirea colorantilor la fabricarea painii, dar nu era reglementata si de ANPC. Acum se va introduce aceasta prevedere in ordin, ca sa poata institutia sa dea amenzi”, ne-a spus Aurel Popescu.

Potrivit prevederilor legale, producatorii de paine nu au voie sa foloseasca niciun fel de colorant, in afara de zaharurile si caramelul pentru painea din malt, care este cel mai folosit colorant din industria alimentara.

Cum ramane cu gramajul painii

In decembrie 2013, ANPC a dat un ordin prin care dadea frau liber la producerea si comercializarea painii in orice gramaj, masura luata fara consultarea in prealabil a patronatelor si a jucatorilor din industrie.

Prin acest act se elimina pragul minim de 300 de grame pentru painea vanduta in magazinele din Romania, precum si obligatia ca majorarea acestei cantitati sa se poata face doar din 100 in 100 de grame.

Ambele criterii au fost prevazute intr-un ordin emis de fostul presedinte al ANPC, Constantin Cerbulescu, in 2011.

Seful actual al institutiei, liberalul Bogdan Nica, si-a motivat decizia prin faptul ca Romania este singura tara din UE care avea un ordin prin care impunea o cifra arbitrara, el sustinand la acea vreme ca gramajul trebuie afisat la raft.

Totusi, surse din industrie au precizat pentru Ziare.com ca aceasta decizie ar fi provocat haos in piata. In plus, ea ar fi creat comerciantilor ocazia sa pacaleasca si clientul, avand in vedere ca puteau afisa un anumit gramaj, dar care sa fie diferit de cel real.

Aceasta convingere o are si Cerbulescu, fostul sef al ANPC explicand pentru Ziare.com ca oamenii puteau fi pacaliti usor.

“Consumatorii erau inselati atat din punct de vedere al informatiei privind gramajul painii, cat si al pretului, pentru ca foarte multi comercianti afisau preturi mici, oamenii nestiind ca painea respectiva are un gramaj mai mic”, a subliniat Cerbulescu.

Ulterior, ANPC a stat de vorba cu reprezentantii patronatelor, care l-au convins pe Nica sa revina la prevederile din vechiul ordin legate de gramajul painii.

Cand va fi gata noul ordin

Totusi, pana la aceasta data, noile modificari nu au fost publicate in Monitorul Oficial, iar timpul este scurt, avand in vedere ca la 15 ianuarie ar urma sa intre in vigoare ordinul din decembrie 2013, care elimina gramajul minim al painii.

Cu toate acestea, Aurel Popescu de la Rompan ne-a dat asigurari ca acesta va fi anulat.

“Eu cred ca vom mai avea o intalnire maine (vineri – n.red.) pentru ca mai sunt cateva chestiuni care trebuiesc modificate. Noi ne-am trimis punctul de vedere si ANPC a spus ca va face un grup de lucru ca sa definitivam proiectul in asa fel incat el sa intre in vigoare saptamana viitoare, adica pana pe 15 ianuarie, data la care ar trebui sa intre in vigoare celalalt ordin”, a asigurat Aurel Popescu.

Intrebat daca este posibil acest lucru, el a spus ca daca noul ordin va fi publicat marti in Monitorul Oficial, atunci el poate intra in vigoare miercuri fara probleme.

Presedintele Rompan a rezumat ce va cuprinde acest act, mentionand ca se va trece din nou la un gramaj minim al painii. Mai mult, se va introduce si prevederea legata de interzicerea folosirii colorantilor la produsele de panificatie.

ziare.com

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …