Friday , December 9 2022

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030, iar datoria publică va ajunge, ca procent din PIB, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, apreciază specialiștii CFA România, citati de Mediafax.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 76,2 puncte, fiind la sub un punct de maximul istoric. Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4,11%, peste 74% dintre participanți anticipând majorarea acesteia în urmatoarele 12 luni.

„Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale arată anticipații de creștere economică susținută în următoarele 12 luni. De asemenea, sondajul indică anticipații de majorare a ratei inflației și, implicit, a ratelor de dobândă, participanții anticipând cel puțin o majorare de rată de politică monetară în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 93% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro.

„Este de remarcat faptul că 80% din participanții la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piață monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanți anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadențele de 5 și 10 ani. De asemenea, 71% dintre participanți anticipează majorarea indicelui BET în următoarele 12 luni. Pentru a doua lună consecutiv, în jur de 60% dintre participanți anticipează majorarea prețurilor proprietăților rezidențiale în următoarele 12 luni”, se arată într-un comunicat al CFA România.

Conform acestuia, peste 77% dintre respondenți anticipează că impactul economic al coronavirusului se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (35%) anticipează impactul până în trimestrul II al anului 2022.

De asemenea, analiștii estimează că datoria publică va ajunge, ca procent din PIB, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%, iar orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.(Mediafax)

 

Vezi si

Preţul benzinei a scăzut cu 10% iar motorina s-a ieftinit cu 6% în ultimele trei luni

Săptămâna aceasta preţul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, piaţa încercând …