Thursday , April 18 2024

Optimism in UE: Prima de risc a României scade cu 12%, iar Grecia are şanse să evite falimentul

Val de optimism la nivel european. Prima de risc a României s-a redus cu 12% faţă de vârful atins la începutul anului.

În plus, Italia s-a împrumutat astăzi din piaţă la cel mai redus randament după august 2011. Motivele de optimism sunt multiple, dar toate par să spună că lucrurile se mişcă în direcţia bună pe ambele maluri ale Atlanticului, atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

Investitorii din mai toată lumea au prins aripi, pe fondul unor veşti sau zvonuri pozitive. Situaţia din Grecia pare să evolueze în direcţia cea bună şi există şanse tot mai mari ca ţara să evite un faliment costisitor pentru toată lumea. De altfel, Europa se apropie de o soluţie mai bună pentru criză, chiar dacă acest lucru cere timp, a remarcat, la Davos, şeful Morgan Stanley, James Gorman. În plus, Federal Reserve a promis că va păstra dobânda cheie aproape de zero procente şi în următorii ani. Pe fondul acestor ştiri pozitive, prima de risc a României a scăzut constant în ultimele două săptămâni.

De pe 5 ianuarie, când CDS-ul a atins maximul anului, şi până acum, prima de risc suveran s-a redus cu aproape 12%, la 411 puncte pentru datoriile 5 ani. Reducerea riscului de ţară arată că investitorii nu au fost îngrijoraţi de protestele din ultimele zile din România. Veşti bune şi pentru alte ţări din Uniunea Europeană. Italia a trecut cu bine de testul pieţei, în ciuda retrogradării recente din partea Standard&Poor’s. Astfel, Italia a atras 5 miliarde de euro din piaţă, la randamente semnificativ mai mici decât la licitaţiile precedente. La obligaţiunile pe 2 ani, Trezoreria de la Roma a beneficiat un randament de 3,8% pe an, cel mai scăzut cost din august 2011.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …