Saturday , April 13 2024

Opt companii sunt interesate de Oltchim

oltchim

Un număr de opt companii sunt interesate de Oltchim, a declarat, joi, Niculae Bălan, administrator judiciar al combinatului, într-o conferinţă de presă.

“Suntem în linie dreaptă cu cinci companii care sunt în diverse etape şi există scrisori de intenţie de la încă trei companii. În linie dreaptă înseamnă că există o primă etapă în care potenţialii investitori trebuie să semneze un document care să asigure Oltchim şi managementul de acolo că toate informaţiile pe care le preiau sunt prelucrate în regim de confidenţialitate. Apoi urmează o solicitare de informaţii de natură financiară, urmează să-şi facă un due-dilligence şi să ajungă la o valoarea pe care o propun şi să exprime un interes pentru ambele entităţi”, a explicat acesta.

La rândul său, avocatul Gheorghe Piperea, de asemenea administrator judiciar la Oltchim, a precizat că preţul de privatizare în cazul Oltchim se va stabili în funcţie de două elemente: evaluarea şi votul creditorilor.

“Preţul se stabileşte în funcţie de două elemente obiective. Un element este evaluarea, preţul va trebui cuantificat în funcţie de evaluare, şi apoi de votul creditorilor. Dacă creditorii vor vrea să recupereze din cele 793 milioane de euro 60-70%, probabil că acest preţ nu se va putea obţine. Dacă vor dori să recupereze mai puţin, probabil că acest preţ se va putea obţine. Deci, preţul în momentul de faţă va trebui să ţină cont de evaluare şi de votul creditorilor”, a arătat Piperea.

El a atras atenţia asupra faptului că la Oltchim există un portofoliu de proprietate intelectuală şi industrială care valorează multe zeci de milioane de euro.

“Chiar şi dacă ar fi să se vândă doar acest portofoliu şi tot ar trebui să se obţină un preţ destul de consistent, încât să fie acceptat de creditori”, a adăugat avocatul.

Referitor la creanţe, potrivit lui Piperea, creditorii chirografari nu-şi vor recupera niciun ban din creanţele pe care le deţin la Oltchim, valoarea acestor creanţe chirografare depăşind 200 de milioane de euro.

“Procentul de recuperare a creanţelor în acest moment este zero. Nu pot spune înainte de a avea măcar evaluarea, care este în curs, care este procentul la care să se aştepte creditorii din programul de plăţi. Cert este că, dacă ne referim la bănci, acestea şi-au provizionat deja aceste sume şi, pentru ele, ca şi pentru BNR unde trebuie să raporteze, acestea reprezintă pierderi. Băncile, însă, ca şi ceilalţi creditori care au garanţii, cu excepţia celor care au garanţii vulnerabile şi care vor fi desfiinţate de noi, vor fi întrucâtva favorizate, pentru că asta este ordinea de preferinţă din lege. Cei care vor fi realmente defavorizaţi vor fi creditorii chirografari, aceia care au obişnuit în anii anteriori să facă acest tip de business cu Oltchim care, la momentul respectiv însemna nişte profituri consistente, dar care, după insolvenţă, se vor pierde bani. Se poate vorbi de peste 200 de milioane de euro, sumă la care se cifrează aceste creanţe chirografare, şi care vor fi zero, indiferent de formulă, fie că suntem în reorganizare, fie că suntem într-un faliment. Creditorii chirografari nu vor lua niciun ban, dar cei mai mulţi dintre ei nu fac în momentul de faţă decât să plătească pentru lăcomia şi modul greşit de business în care s-au lansat împreună cu vechii administratori ai Oltchim, aşa că nu le-aş plânge de milă”, a explicat administratorul judiciar.

El a admis că a discutat informal cu cei mai importanţi creditori şi toţi ştiu că o parte consistentă din creanţa lor va fi pierdută.

“Adică, măcar la nivelul subiectiv, toată lumea este pregătită pentru acest sacrificiu. În momentul în care se va face acea Adunare a Creditorilor, care va vota planul pe cinci categorii, vom şti dacă sunt sau nu fericiţi cu această propunere de plată pe care o vom face la momentul respectiv”, a spus el.

Şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a reiterat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că aceşti creditori nu îşi vor recupera toate sumele pe care Oltchim le datorează, ci se va proceda la o anumită tăiere procentuală a datoriilor şi creditorii se vor califica în funcţie de creanţa deţinută.

Anunţul prealabil de ofertă pentru Oltchim va fi publicat luni, 4 iunie, pe site-urile Ministerului Economiei şi Oltchim, a anunţat, joi, ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Potrivit acestuia, investitorul trebuie să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat şi să aibă experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei.

Vezi si

Doar 12% dintre români au primit salarii majorate în 2023, care să acopere inflaţia

Ponderea românilor care au primit, în 2023, salarii majorate care să acopere inflaţia a fost …

One comment

 1. SALVATI OLTCHIM

  VOSGANIAN … INTRE REALITATE SI DELIR SAU INTRE PIAN SI TAMBAL?
  Drumul de la intentie la fapte este lung si este presarat de foarte multe interese personale si de grup.
  Nici in cazul lui Vosganian, Piperea sau a conducerii politice de la OLTCHIM nu exista exceptii. In analizarea diferitelor solutii de reorganizare si de finantare a OLTCHIM (solutii care au existat si exista) – variante sprijinite de diverse grupuri din Ministerul Economiei – cuvantul de ordine al factorilor decidenti este “bine, bine … dar mie ce-mi iese”?
  In mod nefiresc, intr-o perioada in care se vorbeste despre pierderi ale OLTCHIM – generate da numarul mare de salariati, de salariile acestora si in care se fac disponibilizari de peste 30 % din personal – numarul directorilor si a sefilor de divizie creste iar salariile acestora sunt situate intre 3.500 – 5.000 EURO / luna (ex.: Directia Comerciala din vremea lui Roibu era condusa de 2 directori, acum in plina perioada de declin sunt 4 directori).
  In alta ordine de idei VV MINTE cand spune ca salariile sunt platite la zi si ridica MINCIUNA la rang de POLITICA A GUVERNULUI PONTA! MINTE si cand spune ca OLTCHIM functioneaza la 30% din capacitate iar cifrele sunt altele si ar trebui sa revada RAPORTUL OLTCHIM din Q III/2012, RAPORTUL OLTCHIM / 2012 si RAPORTUL OLTCHIM din Q I/2013.
  Ce facem … “una vorbim si alta fumam”?

  CITITI SI SEMNATI PETITIA SALVATI OLTCHIM – ARPECHIM: http://www.petitieonline.com/salvati_oltchim_si_arpechim