Sunday , January 29 2023

Ofertă de salvare pentru Grecia: extinderea acordului cu 5 luni și 15,5 miliarde euro

merkel-tsipras

Creditorii internaționali îi propun Greciei o extindere a acordului existent pe o perioadă de 5 luni și suma de 15,5 miliarde euro finanțare pentru reforme, a declarat un oficial european citat de Bloomberg.

Propunerea celor trei instituții care creditat Grecia – Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană – ar extinde programul de asistență financiară al Greciei până în luna noiembrie.

Negocierile sunt încă în derulare și nu există o confirmare oficială până în acest moment. Decizia finală ar urma să fie luată sâmbătă în cadrul reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Angela Merkel a declarat vineri, în urma unei întâlniri avute cu premierul grec Alexis Tsipras, că acesta are pe masă o ofertă “generoasă” din partea creditorilor și că acum depinde numai de Guvernul de la Atena să o accepte sau nu.

Premierul grec a avut astăzi o nouă discuție cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez Francois Hollande, în încercarea de găsire a unei soluții la negocierile dintre Atena și creditorii săi.

Cei trei lideri se află la Bruxelles, la summitul de vară al Uniunii Europene, unde joi șefii de stat și de guvern au refuzat să dea curs cererii lui Tsipras privind desfășurarea unei noi reuniuni la vârf consacrate țării sale. Liderii UE au preferat să încredințeze continuarea discuțiilor miniștrilor de finanțe din Eurogrup, care se vor reuni sâmbătă.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, François Hollande, au atras atenţia vineri dimineaţă că viitoarea reuniune, de sâmbătă, a miniştrilor de finanţe din zona euro cu privire la Grecia va fi decisivă, transmite Agerpres.

Grecia şi creditorii săi şi-au acordat termen până sâmbătă, după mai multe runde de discuţii fără niciun rezultat desfăşurate joi, pentru a încerca să încheie un acord care să permită deblocarea unui împrumut şi să evite intrarea acestei ţări în incapacitate de plată.

Reuniţi într-un summit la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern au discutat două ore despre cazul Greciei, dar au refuzat să fie arbitri în diferendele care se menţin între Atena şi creditorii acesteia cu privire la reformele ce trebuie introduse şi tăierile bugetare necesare, a informat o sursă europeană.

Ei au lăsat în seama miniştrilor de finanţe posibilitatea unui acord, cu o nouă reuniune prevăzută pentru sâmbătă, a precizat sursa citată de Agerpres.

‘Sâmbătă ar fi momentul bun pentru un acord’, a declarat la rândul ei o sursă din delegaţia elenă, la timp pentru ca parlamentul de la Atena să îl aprobe duminică, aşa cum doresc creditorii.

Formatul discuţiilor ce vor fi purtate până la termenul stabilit rămâne însă neconturat.

Reuniţi înainte de summit, pentru a patra oară într-o săptămână, miniştrii de finanţe ai zonei euro nu au reuşit să apropie cele două foi de parcurs prezentate, una de instituţiile creditoare – BCE, FMI şi Comisia Europeană – şi cealaltă de partea greacă.

Ei s-au separat după trei ore şi au încredinţat celor trei instituţii sarcina ‘de a integra, dacă este posibil’, propuneri din partea Atenei în cerinţele lor, a ţinut să menţioneze o altă sursă europeană

‘Am căzut de acord că trebuie să acţionăm în continuare între Grecia şi instituţii şi că Eurogrupul de sâmbătă are o importanţă decisivă, pentru că timpul ne presează’, a declarat cancelarul german Agenla Merkel, la finalul a zece ore de discuţii cu partenerii săi din UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, dintre care două acordate dosarului grec, potrivit unor surse europene.

‘Consider că reuniunea de sâmbătă este crucială pentru că am ajuns la scadenţă’, a declarat la rândul său François Hollande.

‘Toţi au susţinut ideea că trebuie făcut totul pentru a găsi o soluţie sâmbătă’, a adăugat Angela Merkel, în contextul în care mai multe runde de discuţii desfăşurate miercuri şi joi s-au încheiat fără niciun rezultat.

Miza o reprezintă un acord între Atena şi creditorii săi (BCE, FMI şi Comisia Europeană) asupra promisiunilor de reforme şi tăieri bugetare în Grecia care să deschidă calea deblocării unui împrumut pentru guvernul elen în lipsă de bani.

Premierul italian, Matteo Renzi, a apreciat şi el că ‘ziua finală va fi sâmbătă’ şi s-a arătat ‘încrezător că se poate ajunge la un acord’, optimism de asemenea exprimat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-un mesaj pe Twitter.

 

Vezi si

Ministrul Cadariu, despre programul Femeia Antreprenor: Vineri începe transmiterea primelor decizii privind acceptarea de principiu la finanțare

Aplicantele ale căror cereri de finanțare au fost admise în cadrul programului Femeia Antreprenor vor …