Thursday , April 18 2024

Oamenii de afaceri:  Măsurile de sprijin propuse de Guvern nu sunt credibile pentru reducerea cheltuielilor

Față de abordarea Consiliului Fiscal care se referea numai la creșterea veniturilor bugetare și implica, inclusiv, creșterea de impozite – era necesar să se vină și cu măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat, miercuri, Florin Pogonaru (foto), președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).


“Măsurile luate sunt un lucru bun pentru că echilibrează măsurile de pe partea veniturilor cu măsuri pe partea cheltuielilor. Acum, însă, ceea ce este de observat, aceste măsuri propuse nu sunt credibile pentru reducerea cheltuielilor. Spre exemplu, nu vedem cum reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% poate fi făcută numai prin reducerea cheltuielilor de bunuri și servicii ale sectorului public”, a explicat Pogonaru, pentru Agerpres.
El a precizat că aceste cheltuieli de bunuri și servicii sunt mici în raport cu cheltuielile cu salarii, în raport cu celelalte cheltuieli ale sectorului public.
“După unele aprecieri ele reprezintă numai 2%. Cu cât poți să reduci acest capitol de 2%? Cu 10% și de fapt discutăm de o reducere a cheltuielilor sectorului public cu 0,2%, eventual? Arată a măsuri politicianiste care nu vor putea fi realizate în realitate. Pe de altă parte, este de observat că am creat o realitate în sectorul public, în primul rând, în care avem 1,3 milioane de angajați față de 5,5 milioane în totalitate, cam 25%, 1 din 4 și ceva angajați sunt în sectorul public și care erau plătiți în 2020 cu 45% în medie mai mult decât angajații din sectorul privat, ceea ce arată o mare anomalie. Adică sectorul privat nu plătește mai mult că nu poate, nu are de unde, nu creează valoare adaugată din care sa plătească pentru că orice angajator normal vrea să își țină angajații, pe cei capabili, și ar plăti mai mult, dar dacă nu ai de unde, nu ai cum. Sectorul public însă dovedește că poate plăti oricând. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este cumva conștiința că în sectorul public nu poți da afară oameni și nu poți reduce salarii. ăsta este un fel de dat al sorții. și, atunci, ce facem? De fapt, nu avem drept cale decât creșterea impozitelor, creșterea de venituri bugetare pe calea creșterii impozitelor fără să putem umbla la cheltuieli? Ar fi dezastruos pentru economie”, a precizat Florin Pogonaru.

El a subliniat că trebuie să existe penalizări pentru lipsa de performanță a sectorului public. “Nu știu cum, dar s-a ajuns să avem un sector public care nu mai poate fi oprit din angajări continue, mai ales în condițiile astea, sub pretextul pandemiei, sub pretextul, acum, al conflictului din Ucraina și așa mai departe. Se angajează în continuu. Așa ceva trebuie oprit în mod real, nu numai în enunțuri politicianiste. Trebuie găsite soluții pentru măsurarea eficienței muncii din sectorul public. Mă uitam, se mai angajează la Ministerul Fondurilor Europene încă 530 de oameni pentru PNRR. Sigur că toți vrem să funcționeze PNRR-ul, dar angajezi 530 de oameni și tot nu va funcționa PNRR-ul. Chiar nu avem niciun criteriu acolo? Nu avem perioadă de probă de angajare, să vedem dacă omul ăla face față sau nu face față? Precedentul incredibil este creat la ANAF, digitalizarea ANAF. Nu știu câți prim-miniștri ne declarau că în două luni, în trei luni, va funcționa digitalizarea ANAF ca niciodată. Nici acum nu funcționează. Ceva este în neregulă și trebuie să existe penalizări pentru lipsa de performanță a sectorului public”, a mai spus Pogonaru.

La rândul său, președintele Consiliului Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a afirmat că numai doi din zece întreprinzători își propun creșterea, dezvoltarea, în acest an. “Având în vedere contextul actual și faptul că, conform ultimelor noastre analize, șapte din zece întreprinzători spun că urmează o criză și tot șapte din zece își propun ca în acest an să-și mențină de fapt compania la nivelul anilor anteriori și numărul de angajați. Numai doi din zece își propun creșterea, dezvoltarea în acest an, e clar că, contextul este unul special, atunci și măsurile trebuie să fie măsuri speciale. Cred că m-aș concentra pe mai multe rezultate din partea spațiului public decât pe declarații și pe promisiuni pentru ca aceste promisiuni nu țin loc de acțiune”, a precizat Florin Jianu. Totodată, el a subliniat că amânarea ratelor pentru cei afectați în această perioadă este “o măsură foarte bună”.

Coaliția de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Este vorba de: amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă; acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public; acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie. (Agerpres)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …